Quantcast
Channel: 7 EST - 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

EXCLUSIV. Drăgoiu, prinţul evazionist al videochat-ului. Câştiguri fabuloase, bani la stat deloc

$
0
0
EXCLUSIV. Drăgoiu, prinţul evazionist al videochat-ului. Câştiguri fabuloase, bani la stat deloc
Un important jucător din industria videochat-ului are un lung şir de firme dizolvate sau pe pierdere. Fabrica de fete îi aduce minim 200.000 de euro lunar. Nu dă un leu impozit. George Ciprian Drăgoiu câştigă, lunar, aproximativ 200.000 de euro. Suma este calculată proporţional din sumele de bani cu care sunt plătite fetele care lucrează pentru el. În mod paradoxal, toate firmele deschise pe numele lui Drăgoiu raportează pierderi sau se închid una după alta, înlocuite de societăţi noi şi curate din punct de vedere fiscal. Oficial, în toată activitatea sa, Drăgoiu a avut profit de 315.000 lei şi pierderi de 1,35 milioane lei, dar susţine că este lider pe piaţă, fiind premiat la un eveniment de profil din Spania.

 

Modelul său în viaţă este miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul Virgin Group. Ironia face ca pentru George Ciprian Drăgoiu “virgin” să nu intre în aria de activitate. Pentru că, aşa cum singur spune, deţine cea mai importantă companie de videochat din România: Lucky Studio. O afacere cu multe zerouri, dacă este judecată după cifrele raportate de alţi afacerişti din piaţă. Dacă se iau însă în considerare cifrele de la Finanţe, se observă o mare diferenţă, care contrazice chiar susţinerea lui Drăgoiu despre “cea mai importantă companie de videochat din România”.

Firme închise sau pe pierdere

Pe numele Ciprian George Drăgoiu au existat sau există, în România, cinci firme şi un PFA (vehicul fiscal numit Persoană Fizică Autorizată). Două dintre firme şi PFA-ul nu mai funcţionează, iar celelalte trei firme sunt pe pierdere. Aceasta în condiţiile în care, conform propriilor declaraţii, afacerea prosperă.

PFA Drăgoiu George Ciprian a fost dizolvată, cu radiere, în 2012, iar pentru această persoană juridică nu există, pe Ministerul Finanţelor, nici un fel de date financiare.

Kiwi Advertising Agency, societate deschisă în 2013, a avut, în primul an de activitate, cifră de afaceri de 27.375 lei şi profit de 3.027 lei, cu 55 de salariaţi. Probabil că există pe degetele de la o mână firme în România care să atingă o asemenea cifră de afaceri redusă, cu 55 de angajaţi, ba să facă şi profit. În anul 2014, societatea avea 17 salariaţi, venituri totale de 6,6 milioane lei şi pierdere de 157.938 lei.

Lucky Girls Corporation, o firmă deschisă în 2012, a fost lichidată în 2014. În 2012, a avut cifră de afaceri de 334.673 de lei, venituri totale de 336.309 lei, profit de 112.195 lei. În 2013, cifra de afaceri a fost de 1,4 milioane lei, cu pierderi de 583.281 lei, la 63 de salariaţi. În 2014, cifra de afaceri a fost de 22.145 de lei, cu pierderi de 8.189 lei şi 0 angajaţi.

 

Plin de bani, Drăgoiu (prim-plan) călătoreşte unde-i doreşte inima, contul său de Facebook fiind plin de poze din destinaţii exotice. Fiscul nu i-a bătut, încă, la uşă

Dezastru pe linie

Lucky Girls, o firmă deschisă în 2013, a avut în primul an venituri 0 şi pierderi 6 lei, fără nici un angajat. În 2014, cifra de afaceri netă a fost de 410.604 lei, cu pierderi 48.751 şi 0 salariaţi.

Morego Interior Design, deschisă în 2014, a avut cheltuieli de 490 de lei şi pierderi de 490 de lei, iar New Orange Advertising, care a funcţionat între 2010 şi 2014, a avut în primul an cifră de afaceri netă de 275.500 lei şi profit de 198.000 lei, cu 0 angajaţi. Un an mai târziu, firma a raportat pierderi de puţin peste 300.000 lei, cu 4 angajaţi.

În 2012, veniturile totale au fost de aproape 430.000 lei, cu pierdere 125.887 de lei şi 16 angajaţi. În 2013, cifra de afaceri a fost de 87.599 lei, iar  pierderea de aproape 130.000 de lei, fără angajaţi. În 2014, societatea a avut 0 la toate capitolele. În 2012, a fost amendată de ITM pentru muncă la negru.

Rezumat: afacerile lui Drăgoiu au produs profituri nete de circa 315.000 lei şi pierderi nete de 1,35 milioane lei. În ciuda acestor pierderi, singurele procese intentate vreodată acestor firme pentru un debit au fost cu o firmă de asigurări, în 2012, pentru nişte penalităţi de 1.300 de lei şi cu o firmă de cablu, datoria fiind de 2.700 de lei. 

 

Se laudă cu 120 de fete

Pe blogul studioului Lucky Studio, angajatele sale fac o reclamă intensă afacerii. “Este cel mai mare studio de videochat din ţară. Are 26 de camere şi aici lucrează peste 120 de fete”, scrie una dintre angajatele care postează texte, Marcela Nuţu, folosind pseudonimul Alicia. “Lucky Studio estecel mai bun studio de videochat din Iaşi şi din ţară. El a fost înfiinţat în Iaşi, în 2008, de către o femeie care a lucrat ca model în acest domeniu. Având avantajul că înţelege foarte bine nevoile femeilor, a reuşit să facă un studio în care fiecare fată este tratată cu respect deplin”, menţionează proprietarul studioului, pe pagina de Internet.

În condiţiile în care numărul de peste 120 de fete este corect, poate fi calculată dimensiunea afacerii. “O fată câştigă, să spunem, între 2 şi 4 dolari pe fiecare minut de chat privat. Asta înseamnă că suma care intră în contul ei, pe site-ul din afară pe care este logată, este de cel puţin 2 dolari în fiecare minut. O fată cu experienţă poate face şi 200 de dolari într-o zi. Dar banii nu ajung toţi la ea. Suma care îi rămâne, după ce sunt scăzute comisioanele site-ului străin şi ale proprietarului studioului, este de 35-40%. Din 60-65% din acei doi dolari minim, 35 sau 40% merg la proprietarul studioului şi restul la site-ul pe care este logată şi de unde intră clienţii”, ne-a explicat Alin, proprietarul unui videochat din Oradea. Pe site-ul Lucky Studio, fetele sunt atrase cu salarii între 300 şi 800 de lei pe zi.

 

 

Despre succesul firmelor de videochat din Iaşi s-a scris în toată ţara

Se câştigă imens

Cu alte cuvinte, dacă o fată ia 300 de lei pentru fiecare zi muncită, proprietarul studioului ia cam aceeaşi bani. Înmulţit cu 120 de fete, câte spune Drăgoiu că ar avea, înseamnă că, în fiecare zi, în conturile sale intră măcar 36.000 de lei (la venitul minim al fetelor de 300 de lei). Lunar, s-ar strânge cel puţin 1.116.000 lei, adică 264.000 de euro.

Fetele lucrează zilnic, în 3 ture de câte opt ore, pe care şi le aleg singure. “Sumele sunt mult mai mari. La un număr de 120 de fete, potenţialul financiar lunar este undeva între 300.000 şi 400.000 de euro. Este o afacere care în plină criză a explodat”, ne-a spus Andreea, administratorul unui studio de videochat din Bucureşti, care rulează peste 1,5 milioane de euro anual, la un număr mai mic de angajate.

 

Cheltuieli lunare

Într-un studio de videochat, investiţia majoră este la început: calculatoare performante, camere video, lumini, amenajarea camerelor, mobilier. Lucky Studio este deschis în 2008, deci investiţia iniţială este de mult timp amortizată. În prezent, cheltuielile lui George Drăgoiu sunt reprezentate de chiria de la Niciman – are aproximativ 600 mp de spaţiu pentru cele 26 de camere. La o chirie de 7 euro mp, cât este la Niciman, suma lunară este de 4.200 de euro.

Îl mai costă, lunar, închirierea unei linii de Internet de mare viteză – 500 – 1.000 de euro, întreţinerea aparaturii – există firme care fac operaţiunea pentru abonamente de 120-400 de euro şi transportul angajatelor. În plus, tot cheltuieli lunare sunt coaforul, machiajul şi accesoriile, precum şi câteva şedinţe foto. Aceste cheltuieli nu trec de 400 de euro lunar, pentru fiecare fată. În total, cheltuielile studioului, pe lună, ar fi de maximum 54.000 de euro.

Dacă se calculează veniturile la valoarea minimă a salarizării fiecărei fete şi se ia ca etalon la 120 de fete venituri de 264.000 de euro lunar, rezultă că George Ciprian Drăgoiu rămâne cu peste 210.000 de euro. Este o diferenţă uriaşă între ce pare a câştiga proprietarul Lucky Studio şi ce raportează la Finanţe.

Contactat de 7EST prin intermediul numărului de contact de la Lucky Studio, Drăgoiu nu a răspuns solicitării de a oferi detalii despre activitatea sa.

 

Cum funcţionează un studio?

Studiourile de videochat din România sunt „exportatori de servicii”. Cu alte cuvinte, angajatele studiourilor prestează o activitate care merge la export, pe site-uri de profil din exterior. Între proprietarii de studiouri din România şi proprietarii site-urilor există contracte de furnizare de servicii. În baza acestora, fetele din România intră, cu ajutorul calculatoarelor şi conexiunilor de mare viteză, care transmit imagini live, în aşa numitele camere de chat.

Clienţii sunt taxaţi pentru fiecare minut petrecut în regim „privat”. Ei sunt logaţi pe site-urile străine şi banii le sunt retraşi automat, pentru fiecare minut petrecut online cu o fată din România. În baza minutelor petrecute de fetele de la Lucky Studio în camere private, site-urile de profil plătesc valoarea minutelor, după ce îşi scad propriile comisioane. O parte ajunge la angajată, iar o altă parte la angajator.

 

Citeşte şi Surpriză: muncitorii de la Delphi nu lucrează pentru Delphi!

 

Se laudă cu încă două studiouri

Recent, la Barcelona, a avut loc gala premiilor Live Cam Awards. Pe o lungă listă de câştigători se regăseşte la secţiunea „Most Innovative Live Cam Studio” şi Lucky Studio Iaşi. Acesta a acordat un interviu organizatorilor, spunând, printre altele, că studioul său este una dintre cele mai mari companii de live chat din România. În plus, mai spune în interviu că deţine încă două studiouri: Preziosa şi Heylux, ambele situate în Iaşi. În acest interviu a spus că este fan Richard Branson.

 

 România se laudă cu o poziţie bună pe piaţă

Piaţă de 10 miliarde de dolari

Se estimează că, la nivel mondial, piaţa de videochat este situată la valoarea de 10 miliarde de dolari anual. Din această sumă, este estimată o “felie” de 100 de milioane de dolari care revine firmelor de videochat din România.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48