De 20 de ani, cinematografele sunt marfă pentru șmecherii RADEF de la București și pentru cei din Guvern. Contractele de închiriere și de vânzare se negociază la Centru. Oajdea a lua Cinema Dacia de la PDL, un basarabean a cumpărat pe nimica toată o ditamai clădirea în Copou, iar Asimionesei are contract la Tineretului. Primarul interimar le vrea pe toate înapoi. Lunar, RADEF Iași raportează 400 de bilete vândute: 13 pe zi.
Două din cele cinci cinematografe din Iaşi, Victoria şi Republica, ar putea fi salvate din mizerie şi anonimat, urmând a fi preluate de Primărie. Mişcarea ar urma să aibă loc peste câteva săptămâni. Celelalte trei (Copou, Dacia, Tineretului) au căzut pradă indiferenţei sau unor contracte suspecte. În privinţa celui în care acum funcţionează Clubul Skye, municipalitatea face un ultim efort pentru a-l recupera, deşi a fost primul înstrăinat.
Imobil preluat prin interpus
Legea 303 din 2008 permite administraţiilor locale să preia cinematografele aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF). De multe ori, procedurile au fost anevoioase, din lipsa fondurilor sau a indiferenţei. În schimb, de scăderea dramatică a numărului de spectatori au profitat firme private care au transformat sălile de cinema în cluburi ce le-au adus ulterior profituri consistente. Situaţia este generalizată, aşa că şi la Iaşi s-a întâmplat acelaşi lucru.
Cinematograful Copou a ajuns pe mâna unui investitor privat, existând chiar şi un contract de vânzare-cumpărare, iar cinematograful Dacia a fost închiriat de către deputatul Daniel Oajdea, printr-un interpus angajat la cabinetul parlamentar. Conform reprezentanţilor RADEF, cinematograful Tineretului a devenit o oportunitate de afaceri pentru Ghiocel Asimionesei, patronul Bună Ziua Iaşi.
Chirica vrea să aducă Filarmonica la Victoria
Negocieri prelungite
Surse din cadrul municipalităţii susţin că Primăria a primit asigurarea că va putea prelua cinematografele Victoria şi Republica, însă nu şi celelalte trei. Prin urmare, pe data de 3 noiembrie, municipalitatea a depus la Curtea de Apel o acţiune prin care încearcă să oblige Regia să renunţe şi la celelalte trei obiective, lucru destul de complicat însă în cazul celui din Copou.
Primarul Mihai Chirica susţine că nu va renunța la niciunul din cinematografe: ”Noi am început o corespondenţă cu cei de la Regie. Suntem în a patra lună de discuţii. Ei spun că sunt de acord să ne transfere cinematografele Victoria şi Republica. Noi vrem şi Dacia, care la început era destinat producţiilor pentru copiii şi tineret, Copou, unde vom ataca contractul de vânzare-cumpărare pentru a-l anula, şi Tineretului, unde putem construi ceva acolo. Dacia este închiriată lui Oajdea şi din câte am înţeles contractul expiră la sfârşitul anului. Acum este doar un depozit de produse de curăţenie. Mergem pe ideea de săli de spectacole. Victoria are 900 de locuri şi este cea mai mare sală din Moldova. Vrem să fie un centru multifuncţional, să aducem Filarmonica acolo”, a explicat primarul Chirica.
Radef: „Vor să distrugă”
Constantin Hurjui, directorul RADEF Iaşi, crede că preluarea de către Primărie nu este cea mai bună soluţie. Asta chiar dacă în prezent cei 10 spectatori înregistraţi zilnic la vizionări nu pot acoperi cheltuielile lunare ale filialei din Iaşi. Conform procedurii, din încasări, cinematografele trebuie să plătească utilităţile şi ce rămâne trebuie trimis la Bucureşti. De la structura centrală se achită salariile din teritoriu.
La Iaşi situaţia este dezastruoasă nu numai din cauza numărului insignifiant de spectatori, ci şi din cauza datoriilor. De exemplu, din 2011 cinematografele Victoria şi Republica înregistrau datorii la utilităţi de peste 260.000 de lei. „Legea spune că, după predare, se respectă destinaţia timp de 15 ani. În ţară, din 110 săli de cinema predate, mai funcţionează cinci. Restul au fost transformate. Primăria Iaşi vrea să distrugă această sală (Victoria-n.r). Au vrut o parcare, acum vor Filarmonică. Nu se poate face Filarmonică aici”, spune Hurjui.
Daniel Oajdea a luat Cinema Dacia pe filieră politică și îl folosește ca depozit de detergenți
Avea şi Asimionesei cinema
Directorul Hurjui a adăugat că, iniţial, Primăriei i-a fost oferit cinematograful Tineretului, dar la Bucureşti, unde se fac toate contractele, imobilul a fost închiriat de Asimionesei. „La Tineretului, ce era element de protecţie s-a furat. La început era pază, după aceea nu ştiu ce s-a mai întâmplat. Era în sarcina celui care a închiriat să se ocupe de pază. Apoi a luat foc. Am înţeles că acum se încearcă rezilierea contractului, la Bucureşti”, a spus Constantin Hurjui. Miza închirierii spaţiului, insalubru, era cumpărarea la preţ modic, în calitate de chiriaş.
Vândut pe doi lei
În ceea ce priveşte Cinematograful Copou, Hurjui a precizat că vânzarea a fost suspectă. Iniţial, imobilul a fost închiriat şi s-a deschis un club. Motivând că a făcut investiţii consistente, patronul clubului a cumpărat ulterior imobilul. „În perioada 2008-2010 s-a vândut. Spaţiile închiriate în care se făceau investiţii puteau fi cumpărate. S-a vândut, tot la Bucureşti, cu 180.000 de euro. S-a spus chipurile că s-au făcut investiţii. Ce investiţii au făcut? Din banii de la Copou s-a reparat cinematograful Piersic de la Cluj. Trăim într-o corupţie de partid. Cristian Iuraşcu, fostul director al Regiei, pus de PD-L, i-a dat lui Oajdea (fost membru PD-L) cinematograful Dacia”, a exemplificat Hurjui. La un moment dat, aici aveau loc şedinţe de partid.
Citește și Câți bani pierde Iașul pe proiecte eșuate. Lucrări de milioane de euro întârziate sau ratate
„Ce fel de primar e ăsta?”
Reprezentanţii clubului Skye, ce ocupă fostul Cinema Copou, au declarat că există o hotărâre judecătorească ce nu poate fi contestată. Aceştia s-au mirat când au auzit că primarul Chirica vrea să anuleze contractul de vânzare-cumpărare. În acest moment, clubul este administrat de Ghenadie Covaliu. ”Credeţi că o hotărâre judecătorească irevocabilă se poate anula? Domnul primar nu are nicio calitate să facă asta. Ar trebui să se documenteze. Ce fel de primar e ăsta dacă nu ştie ce-i în ograda lui”, s-a întrebat retoric patronului clubului din Copou.
Acest cinematograf a căzut în mâinile Mafiei imobiliare
Caz dubios şi la Timişoara
În Timişoara, Cinema Studio, aflat chiar în centrul oraşului, a devenit în 2012 proprietatea unei femei care avea domiciliul într-un bloc de nefamilişti. Nada Rusimovici a împrumutat RADEF cu aproape 1 milion de lei, iar, pentru că Regia nu a putut returna suma datorată, i-a oferit cinematograful la schimb. Având aproape 550 metri pătraţi, clădirea a fost evaluată la doar 211.000 de euro.