Consiliul Judeţean Iaşi, care are în subordine două dintre cele mai mari spitale din Moldova, asistă sau se face că nu vede cum este jefuit de unii care l-au mai jefuit o dată. Familia Asimionesei intră pe ușa din dos în afacerea farma. Vor construirea a două farmacii chiar în curtea spitalelor Sf. Maria și Neuro, din Tătărași. Spitalele sunt înconjurate de farmacii, câte patru de fiecare. Bătălia este să intri chiar în spital. Familia Asimionesei n-avea dreptul de a participa la licitații pe patrimoniul CJ având datorii de 600.000 de lei. S-au folosit de un muncitor, trecut ca patron, dar plecat la muncă în Cipru. Directorii Eva și Terinte au mascat licitațiile în spații de alimentație publică. Acum, în mai 2016, Asimionesei cere PUZ-uri de la Primărie.
Două spitale din Iaşi, subordonate Consiliului Judeţean, s-au dat peste cap pentru a-l ajuta pe patronul Bună Ziua Iaşi să-şi construiască farmacii în curţile unităţilor medicale. Totul seamănă cu un tablou care stătea strâmb, la care Asimionesei a strâmbat din nas, iar managerii s-au executat şi l-au îndreptat: i-au făcut pe plac. Pentru a scăpa de executorii judecătoreşti care încearcă să scoată la licitaţie averea familiei în contul unor afaceri eşuate, firma care a prins poturile a fost înregistrată pe numele unui angajat care n-are nici în clin, nici în mânecă cu farmaciile: e plecat la muncă în Cipru.
Merg la sigur
În lunile aprilie-mai 2016, firma Grafic Beta Trust a depus la Primăria Iaşi două cereri. În prima solicita adoptarea unui Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unei farmacii în curtea Spitalului de Neurochirurgie, în a doua - aprobarea schimbării, tot în farmacie, a destinaţiei unui chioşc existent în incinta Spitalului de Copii Sf. Maria.
Afaceri ţintite, cu potenţial: vad bun, în incinta unora dintre cele mai mari spitale din Moldova, pe o piaţă unde profitul depinde în mod vital de o distanţă de câţiva metri. Planurile familiei Asimionesei de a intra pe această piaţă datează de la sfârşitul lui 2014 şi indică totala complicitate a conducerii celor două spitale.
Familia Asimionesei a pus ochii pe afaceri cu farmacii în curţile Spitalelor de Copii şi de Neurochirurgie
Spitalul Sf. Maria: licitaţie cu „mână moartă”
Iniţial, la acest spital a fost scoasă la licitaţie concesionarea unui teren de 75 de mp, destinat edificării unui „magazin”. Procedura a fost însă anulată pe motiv că sub imobil se aflau reţele de cabluri, aşa că a fost identificat un alt teren, de 100 mp. La licitaţie s-au înscris Grafic Beta Trust şi Enviro Consulting Group, ambele aparţinând unor personaje controlate de familia Asimionesei. Acesta trimisese două firme pentru că aşa spune legea că este necesar pentru a avea loc procedura: minimum două oferte. Preţul de începere al licitaţiei era unul modic: 920 de lei pe lună.
După un an, planul s-a schimbat şi Asimionesei vrea farmacie. Relaţiile dintre patronul Bună Ziua Iaşi şi acest spital sunt tradiţionale, Asimionesei fiind, la un moment dat, furnizorul de imprimate medicale de la Sf. Maria. Radu Terinte, managerul spitalului, nu a răspuns la telefon pentru a oferi explicaţii.
Iar trucul cu magazinul
În vara anului 2015, şi la Neuro a fost scoasă la licitaţie concesionarea unui teren. La fel ca în primă fază la Sf. Maria, tot 75 mp, dar şi dependinţe. Şi tot ca acolo, în vederea ridicării unui magazin, dar şi pentru activităţi de birouri. Preţul de începere: 10 lei/mp/lună, adică 750 lei lunar. De precizat că la Neuro există mai multe farmacii, de exemplu la poarta spitalului a firmei Flora Farm. „Nu mă interesează subiectul”, a declarat Teodor Vlad, reprezentant Flora Farm, despre posibila sa concurenţă.
Caietul de sarcini de la Neurochirurgie ridică alte semne de întrebare. Pe cei 75 de mp existau copaci aşa că în sarcina câştigătorului s-a trecut clauza: „Va obţine avizele necesare tăierii arborilor existenţi în spaţiul de închiriat şi va planta un număr corepunzător arborilor tăiaţi în zonele indicate de conducerea unităţii”.
Managerul Spitalului de Neurochirurugie, Lucian Eva, a refuzat să ofere lămuriri suplimentare. „Nu cunosc firmele pe de rost. Vă rog să depuneţi o cerere şi voi răspunde în termenul stabilit de lege”, a declarat Eva.
Au rezolvat rapid problema
Familia Asimionesei avea însă un diferend lung şi păgubos pentru bugetul public cu Consiliul Judeţean, motivul fiind un imobil închiriat în trecut pe Sărărie, fost sediu al publicaţiei, pentru care nu a mai plătit chirie şi pentru care figurează şi acum cu un debit de peste 600.000 de lei. Bani pierduţi pe vecie după ce firma debitoare, Delta Press Investment, a intrat în insolvenţă. La instituţii publice, astfel de diferende nu se dau uitării, aşa că în caietul de sarcini de la Neuro exista prevederea: „Nu sunt admise la licitaţie persoane fizice, societăţi comerciale sau persoane fizice asociaţi sau administratori la societăţile comerciale care au sau au avut în instanţă litigii din care rezultă insolvabilitatea lor sau au ca parte Consiliul Judeţean Iaşi (instituţia subordonată acestuia)”.
Astfel s-a ajuns la Grafic Beta Trust, firmă controlată de Asimionesei printr-un interpus, Gică Luca, 37 de ani, din satul Banu, comuna Dumeşti. Acesta este unic asociat şi administrator al societăţii.
„Băiatul meu este plecat în Cipru, la muncă. Face ce poate, construcţii... Cred că a intrat în belele cu chestiile astea” Elena, mama lui Gică Luca, patronul de paie de la Grafic Beta Trust
Multiple legături
Între Grafic Beta Trust şi familia Asimionesei există o duzină de suprapuneri. Sediul firmei este pe Calea Chişinăului nr. 22, acelaşi cu sediul Bună Ziua Iaşi, iar obiectul de activitate este „tipărirea ziarelor”. Firma apare zilnic în ziar cu oferte ale unei tipografii pe care o deţine – în fapt, tipografia lui Asimionesei.
Grafic Beta Trust are un punct de lucru într-un apartament deţinut în Păcurari de Asimionesei Junior şi, cel mai important, în operaţiunile de la Registrul Comerţului, Gică Luca o are drept mandatar pe Violeta Asimionesei. Mail-ul acesteia este lăsat drept contact al firmei la Registru. Numărul de telefon de la Bună Ziua Iaşi este acelaşi cu al Grafic Beta Trust.
Mama îi dă de gol
Violeta Asimionesei a negat implicarea în societate. „Ce treabă am eu cu Grafic Beta Trust? Nu intru cu nicio afacere farmaceutică. La revedere”, a spus femeia.
Mama lui Gică Luca are însă altă părere. Elena, mama administratorului de la Grafic Beta Trust, a confirmat legăturile băiatului său cu clanul Asimionesei. „Băiatul meu este plecat în Cipru, la muncă. Face ce poate, construcţii... Cred că a intrat în belele cu chestiile astea. A venit de la Primăria Iaşi o hârtie că trebuie să se prezinte acolo. Băiatul meu a lucrat la domnul Asimionesei. Soţul meu, Ioan, a lucrat la casa din Bucium a domnului Florin. L-a luat şi pe Gică să lucreze. Acum, bărbatul meu are grijă de animale la casa din Borşa (sat în comuna Vlădeni unde Asimionesei are un domeniu - n.r.). Locuieşte acolo. Mă duc eu după salariu, primeşte 600 de lei pe lună. Noi nu suntem înstăriţi. Mi s-a spus că băiatul meu e proprietar, că are avere (ar exista bunuri ale familiei Asimionesei trecute pe numele acestuia - n.r.). Ştiu că a semnat nişte acte pentru ei. A venit domnul Claudiu (Asimionesei Junior - n.r.) şi a cerut un plic ce a venit pe numele băiatului”, a povestit Elena Luca.
Violeta şi Florin Ghiocel Asimionesei au o reputaţie proastă
Şirul de afaceri dubioase al unei familii
Familia Ghiocel şi Violeta Asimionesei a devenit cunoscută în Iaşi după ce, în urmă cu circa 20 de ani, a luat în franciză publicaţia Ziua de Iaşi, ulterior devenită Bună Ziua Iaşi. În scurt timp, mai mulţi oameni de afaceri, şefi de instituţii publice şi politicieni s-au plâns că erau şantajaţi de reprezentanţii ziarului pentru a plăti contracte de publicitate. Totul a culminat cu un dosar DNA care, după un lung proces, a dus la condamnarea lui Ghiocel Asimionesei la închisoare cu suspendare.
Influenţa obţinută prin utilizarea ziarului ca armă de manipulare a opiniei publice şi alierea cu mai mulţi politicieni i-au permis lui Asimionesei să devină patron al unor firme pe care le-a cumpărat de la Stat (Retrom, UM Filiaşi) şi pe care le-a dus la faliment. În acelaşi registru se află apropierea de primarul proaspăt ales, Mihai Chirica, ridicat în slăvi în paginile ziarului, adversarii săi fiind linşaţi în mai multe articole.
Citește și Caz zguduitor: Luminița Munteanu a distrus viețile oamenilor cu marile ei proiecte europene
În privinţa altor afaceri ale clanului, aproape toate s-au soldat cu insolvenţe, datorii către buget şi terţi. Fiscul, băncile şi lichidatorii se dau peste cap pentru recuperarea banilor, cu şanse mici. La un moment dat, pentru a fenta scoaterea la licitaţie a unor bunuri, soţii Asimionesei au „vândut” un apartament şi un spaţiu comercial fiului lor, manevra fiind anulată de judecători.