Deputatul ieșean se reface după alegeri în stațiunea Kemer, la Mediterană, însoțit de directoarea DAC, Luminița Munteanu. Cu banii cheltuiți, putea recupera o parte din datoria de 30.000 de lei pe care o are la Radisson Blu, unde a tras țeapă la cazare, deși primise decontul de la Parlament. Consilierul local Cătălin Bulgariu a depășit recordul național la ședințe plătite de Societatea Română de Radio, depășind de 10 ori alte stații din țară. În același timp, membrii CA de la Salubris și-au votat o primă de vacanță de 3.300 de lei, iar fostul director DADJ, Daniel Minciună se plimbă prin oraș cu SUV de lux, valorând cât o casă.
Deputatul ieşean Sorin Iacoban a fost cazat, o săptămână, în oraşul turcesc Kemer, la 5 stele, în complexul Crystal de Luxe Resort&Spa n Preţurile pentru acest complex din Antalya, pentru două persoane, în iunie, sunt de aproximativ 4.000 de lei pentru 7 zile. Cu bilete de avion pentru două persoane şi ceva cumpărături, deputatul a plătit vreo 3.000 de euro toată distracţia
Dacă îi veți vedea bronzați în următoarele zile pe deputatul PSD Sorin Iacoban și pe directoarea DAC Luminița Munteanu, să știți că au venit de la plajă, din Antalya. Chiar când instanța îl condamna la plata a 30.000 de lei, daune în favoarea Hotelului Radisson, unde nu și-a plătit cazarea, ca parlamentar, Sorin Iacoban își aranja o vacanță în stațiunea Kemer din Turcia.
Surse demne de toată încrederea au menționat pentru 7EST că deputatul n-a plecat singur, ci însoțit de Luminița Munteanu, de care îl leagă o trainică prietenie. Cei doi s-au cazat la un hotel de 5 stele, Crystal de Luxe Resort&Spa, unde un sejur de 7 nopți, pentru două persoane, costă circa 1.000 de euro. Adăugând transportul cu avionul și banii pentru shopping, suma cheltuită ar putea fi de 2.500-3.000 de euro. Bani pe care Hotelul Radisson încă îi mai așteaptă de la Sorin Iacoban, după țeapa trasă anul trecut.
Marți, până la închiderea ediției, niciunul încă nu se întorsese la serviciu.
Tot ce vrei într-un resort de lux
Sorin Iacoban şi Luminiţa Munteanu au locuit, 7 zile, la complexul Crystal de Luxe, din staţiunea Kemer, pe malul Mării Mediterane. Complexul, în regim all inclusive, este într-o grădină de 8.000 mp, cu o plajă privată cu pietriş, parc acvatic şi centru spa.
Site-ul Booking.com îl clasifică printre resort-urile cu cele mai bune vânzări din Kemer. Centrul oferă turiştilor care se cazează piscină de 60 mp, terenuri de tenis, bowling şi sporturi nautice. Complexul are restaurante mexicane, italiene şi turceşti.
Crystal de Luxe Resort&Spa are 356 de camere şi face parte din lanţul Crystal Hotels. La preţul cazării se adaugă transportul, care este cuprins între 300 şi 1.000 de euro de persoană, în funcţie de durata călătoriei, compania folosită, numărul de escale, perioada în care a fost achiziţionat biletul.
Cursele directe Iaşi-Antalya vor funcţiona abia din această perioadă, deci zborul a fost cu escale. La cei aproximativ 2.000 de euro banii pentru cazare şi transport se mai adaugă şi banii pentru distracţie şi cumpărături, astfel că suma pentru două persoane poate trece de 3.000 de euro.
Sorin Iacoban și Luminița Munteanu au sărbători succesul din alegeri în Antalya. Urmează parlamentarele!
În același timp, înglodat în datorii
Bucureşti Turism SA, firma care administrează Radisson Blu, a depus o plângere în instanţă pentru datorii ale parlamentarilor Sorin Iacoban şi Ionel Agrigoroaei în valoare totală de 50.000 de lei. Firma a câştigat, la începutul lunii mai, ambele procese îndreptate împotriva politicienilor ieşeni.
Conform datelor din plângere, în 2013 a fost încheiat un contract de închiriere cu parlamentarii. În cazul lui Sorin Iacoban, chiria apartamentului a fost stabilită la 4.000 de lei pe lună. Parlamentarul şi-ar fi achitat mare parte din cheltuielile de cazare, deşi uneori cu întârziere, potrivit societăţii. „În data de 3 iunie 2015 a fost emisă factura cu scadenţă 10 iunie 2015 în valoare de 29.994,77 de lei. În 8 iunie 2015 debitorul a achitat suma de 5.000 de lei”, se arată în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi. Ulterior, Iacoban ar fi propus plata eşalonat în trei rate, dar a mai achitat doar 5.000 de lei, rămânând dator cu 19.994 de lei. Reprezentanții hotelului susțin că au încercat să ajungă la o înțelegere cu deputatul, dar acesta a refuzat dialogul.
Scuze de copil
Despre faptul că a plecat de la Radisson Blu fără să plătească, Iacoban a spus că s-a decazat şi nimeni nu a înregistrat ieşirea. „Este o neînțelegere. Am s-o lămuresc cu ei. E adevărat că a rămas ceva acolo, dar nu am stat în perioada aia. Eu am plecat de acolo. Ei nu au văzut că am lăsat cheile la recepție. Mi-au pus o lună și ceva în plus”, a declarat Sorin Iacoban despre procesul cu Bucureşti Turism SA. Pe 3 mai, Judecătoria Iaşi a dat dreptate firmei care deţine hotelul şi l-a obligat pe Iacoban să plătească daune totale de 30.000 de lei.
Așa arată una din piscinele hotelului de lux din Kemer
Agrigoroaei nu recunoaște nici acum, deși a pierdut procesul
Între octombrie 2014 şi iunie 2015, senatorul ieşean a locuit într-un apartament de la Radisson Blu, dar nu a plătit. Factura a ajuns la peste 32.000 de lei. În iunie 2015, parlamentarul a cerut încetarea relaţiilor contractuale şi achitarea eşalonată a debitului. “Nu-i real. Am plătit anul trecut, în iulie. Pot demonstra”, a spus senatorul despre procesul cu Bucureşti Turism SA. Pe 17 mai, a pierdut şi trebuie să plătească toată suma restantă.
Cătălin Bulgariu (centru) ar fi făcut ședințe și noaptea la Radio Iași, numai să ia indemnizația
Cătălin Bulgariu a rupt bugetul Radio Iași: 36 de ședințe într-un an
Indemnizațiile celor doi membri ai Comitetului Director al Radio Iași sunt cele mai mari din țară: 113.000 de lei anul trecut. Alte stații au făcut 6-7 ședințe pe an. La Iași, cât mai multe, că sunt plătite.
Cătălin Bulgariu, ales consilier local PSD, a dat lovitura anul trecut în Consiliul Director de la Radio Iași. Sinecura i-a crescut spectaculos pentru că studioul teritorial a hotărât, de la sine putere, să țină ședințe aproape în fiecare săptămână. Indemnizația pentru fiecare întrunire este de 900 de lei net, iar Bulgariu, conștiincios, n-a lipsit de la niciuna.
O oră de muncă face cât un salariu
Dintre cele opt stații din țară, Radio Iași a stabilit recordul de ședințe de Comitet Director: 36 în 2015. De exemplu, Cluj și Târgu Mureș nici nu au acest Comitet, astfel că nu s-a plătit niciun leu pe indemnizații. Alte stații din țară, Constanța, Craiova, Timiș, au organizat câte 7, 10 sau maxim 12 ședințe pe an, iar altele doar 3-4 asemenea întruniri. Întrebarea este cum reușesc să se descurce stațiile din Cluj și Târgu Mureș fără aceste comitete.
La Iași sunt doar doi membri în Comitetul Director, Cătălin Bulgariu și Nicolae Lupașcu (PNL), venit în 2013, pe filiera USL. Suma achitată în total de Societatea Română de Radio pentru ședințele celor doi în tot anul 2015 a fost de peste 113.000 de lei. Revin cam 56.500 de lei de căciulă, adică 4.700 de lei lunar. Singura stație din țară unde s-au plătit mai mulți bani este București, unde sunt șapte membri în Comitetul Director.
Pentru Cătălin Bulgariu, care nu are alt loc de muncă, această sinecură a devenit vitală. Căutat îndelung la telefon, de-a lungul zilei de marți, 14 iunie, Bulgariu, ales în Consiliul Local pe lista PSD, nu a putut fi contactat.
Noi, la Iași, suntem mai harnici
Colegul său de Comitet, Nicolae Lupașcu a declarat că numărul de ședințe este stipulat într-un regulament. „Sunt prevăzute săptămânal. Mai este un loc pentru minorități, care nu a fost ocupat. La celelalte stații din țară s-au întrunit mai rar pentru că nu și-au ocupat posturile și n-a fost cvorum, 50% plus unu. Noi la Iași suntem doi din trei, deci acoperim două treimi”, a explicat, foarte savant, Nicolae Lupașcu.
Întrebat ce dezbat în atâtea zeci de ședințe, plătite atât de bine – circa 200 de euro ora – liberalul a declarat, dezarmant, că nu intervin în treburile redacției. „Eu răspund de Direcția Tehnică, domnul Bulgariu de Economic-Financiar. Dezbatem rapoartele pe aceste domenii”.
Bulgariu și Lupașcu au mandatele expirate de la începutul anului, dar SRR le-a prelungit pentru câteva luni. „În perioada următoare va fi organizat concursul. Eu cred că mă voi înscrie, nu sunt hotărât”, a spus Lupașcu. La banii aceștia și noi ne-am înscrie, dacă am avea carnet de partid.
Claudia Crăcăleanu, managerul Radio Iași
Managerul Radio Iași: „Confidențial!”
Managerul Radio Iași, Claudia Crăcăleanu, spune că în Comitetul Director s-au luat decizii importante, dar care nu pot fi comunicate publicului. „Indemnizațiile sunt confidențiale. Comitetul Director este organul de conducere al instituției, are atribuții bine delimitate, își justifică activitatea”, a spus Claudia Crăcăleanu. Întrebată dacă putem vedea un raport al vreunei ședinte, managerul a spus nu: „Este o informație confidențială, nu pot să v-o dau”.
Ca să rezumăm, SRR are venituri din taxa plătită de români obligatoriu, prin lege, alte alocații sunt primite direct de la bugetul de stat, iar comitetele directoare sunt numite politic. Mai departe, e treaba lor ce fac cu banii.
Bulgariu n-are serviciu, dar adună bani
Cătălin Bulgariu a notat în declarația de avere venituri anuale totale de 64.000 de lei (Radio Iași, Consiliul Local, cursuri de formare profesională), iar soția, director adjunct la Protecția Consumatorului, a adunat în ultimul an venituri de 33.000 de lei. Cei doi au un apartament de 92 mp și credite bancare în valoare de 84.400 de euro.
A demisionat din Consiliul Local
Marți dimineață, 14 iunie, a apărut informația că Bulgariu, proaspăt ales în Consiliul Local, deja ar fi demisionat. O sursă PSD a confirmat: „Azi dimineață a demisionat. A cerut un post de viceprimar și i s-a explicat că acest lucru nu este posibil”. Mai mult, sursa a afirmat că Bulgariu a fost atât de supărat încât a amenințat că pleacă de tot din PSD. Dar la Radio Iași tot nu renunță, cu patru ore de muncă pe lună.
La Salubris, membrii CA și-au luat prima de vacanță
Și la alte societăți din subordinea Consiliului Local, viața în CA e bună. Zilele trecute, la Salubris, membrii CA și-au aprobat o premiere valorând trei indemnizații lunare pentru rezultatele financiare bune din 2015. Astfel, fiecare membru CA are de luat, ca primă de vacanță, câte 3.300 de lei, pe lângă indemnizația lunară obișnuită, de 1.100 de lei.
Directorul Salubris, Ion Apostol, a primit un premiu constând în 8 salarii lunare nete, totalizând 42.000 de lei.
Daniel Minciună, prins cu rața-n gură, dar se jură că nu fură
Alt favorizat al sorții este Daniel Minciună, proaspăt demisionar de la DADJ, de unde a plecat crezând că va prinde peștișorul de aur la Consiliul Județean. Fostul director se plimbă de două săptămâni prin oraș cu o limuzină Lexus, cu numere roșii, de 70.000 de euro. Salariul său de director la DADJ nu depășea 3.000 de lei, dar a fost foarte econom în cei patru ani de mandat. Minciună neagă că mașina ar fi a lui: „E doar împrumutată. A mea s-a stricat”.