Pe Florilor, mai jos de Șoseaua Păcurari, sunt cinci service-uri unul după altul. Niciunul nu are autorizare, se plătește numai la negru, se improvizează reparații cu piese necertificate, iar lucrarea n-are garanție. Evaziunea este înfloritoare, iar inspectorii RAR se fac că nu le observă. E un altfel de caz ISU-Colectiv.
După tragedia de la clubul Colectiv, nimeni nu-și pune întrebarea câte autorizări în regulă sunt în multe alte domenii. Știați că există mii de service-uri auto în România, câteva zeci doar în Iași, care nu sunt autorizate de RAR? Aici nu se produc busculade și nu se moare pe loc, dar riscurile fatale tot există: piese de duzină, necertificate, meseriași fără școală, reparații ieftine dar fără nicio garanție. Când va sări o roată și cineva va muri, abia atunci se va scandaliza o țară întreagă.
E o piață imensă la nivel național în care 90% din încasări sunt nefiscalizate. Toți banii se dau la negru. Registrul Auto le inspectează și nu prea, cam la fel ca ISU în cazul cluburilor de noapte. Piața neagră a service-urilor auto reprezintă nu doar o concurență neloială pentru cei care au investit sume uriașe pentru a lucra corect, ci este și o mare sursă de șpagă pentru inspectorii RAR.
Mici reparaţii la meşterul misterios
Un service neautorizat, aşa cum sunt mai în toate cartierele Iaşului, am găsit pe strada Florilor, din Iaşi, puţin mai jos de fostul sediu al Secţiei 2 de Poliţie.
Acolo sunt nişte garaje vechi, „vai mama lor“ - ar spune unii, unde mai mulţi „meseriaşi“ se joacă de-a mecanica. Pe partea stângă a garajelor, într-un spaţiu de cel mult 9 metri pătraţi, dotat cu canal pentru reparaţii sub maşină, un bărbat aştepta să-i fie reparată maşina.
„Bună ziua. Cu cine pot vorbi pentru reparat o maşină?“, încerc.
„Cu mine“, răspunde o voce de sub maşină, care îmi mai zice că nu poate ieşi de acolo pentru că are treabă, dar să-i spun care-i „baiul“.
Îi spun despre ce e vorba, iar răspunsul mă dezamăgeşte: „Ah, eu nu fac de astea. Numai reparaţii mici. Pe ici, pe colo. Mergeţi dincolo, la băieţi.“
Service la Bec, rampă improvizată într-un garaj
„La băieţi“
„Dincolo, la băieţi“, e de fapt o serie de patru garaje vechi, la fel de mici, unde e forfotă mare.
În faţa aşa-zis-ului „service“ sunt trase vreo cinci maşini care îşi aşteaptă rândul la reparat. Într-unul dintre garaje zac aruncate pe jos tot felul de piese, truse cu scule, într-o mizerie de nedescris. E un banc de scule şi vestiar, toate într-un garaj mic.
Două garaje mai încolo, doi „meseriaşi“ lucrează de zor la un taxi. Unul e coborât în canalul de lucru, celălalt stă lângă maşină şi îi mai dă o cheie, îşi mai dă cu părerea.
„Cu cine pot vorbi şi eu pentru reparat...“, nu-mi termin vorba şi „părerologul“ îmi face semn cu capul spre stânga şi zice: „Alături. Cu Bec!“
„Service-ul“ lui „Bec“
Merg alături, unde sunt trei bărbaţi, doi îmbrăcaţi în salopetă şi unul în blugi şi cu cască wireless în ureche.
„Bec! Nu neon! Aşa îmi zice toată lumea. De când mă ştiu. Mie şi tata acasă îmi zicea tot «Bec»“, îmi explică bărbatul îmbrăcat în blugi. Îi spun de ce reparație am nevoie.
Bec se uită la mine, mă măsoară din cap până în picioare şi-mi zice: „Se rezolvă. Ieftin şi bun! Acu dau un telefon şi vedem cât face.“
Între timp, cei doi bărbaţi îmbrăcaţi în salopetă dau să iasă, dar Bec îi opreşte: „Vezi cu maşina lu’ ăla. Hai s-o terminăm azi!“
Unul dintre ei dă din cap aprobator şi iese.
Bec îşi scoate telefonul mobil, de ultimă generaţie, din buzunar. Trage tacticos din ţigară, ia o gură de cafea dintr-un pahar şi spune: „Aşa… Ia să vedem…“
Formează un număr şi vorbeşte, probabil, la un distribuitor de piese. Imediat vine şi concluzia: „Da. Deci… Te costă vreun milion jumate piesele. Poate nu e nevoie decât de o piesă, da’ vedem. Dacă e numai aia, te-ai scos! Punem piesa de la…“ şi îmi indică o altă marcă de mașină decât a mea.
„Manopera e 50 de lei. Că noi nu luăm pielea de pe om!“, continuă Bec.
Hal de service în Iași, aproape în Centru. Inspectorii RAR nu calcă pe-acolo, deși locul e de notorietate
„Factură? Şi flori nu vrei?!“
„Bec“ îşi termină ţigara, bea şi ultima gură de cafea şi începe să-şi dea pantalonii jos.
„Să-mi bag…! Ce-am băut as’noapte. Am fost la un prieten, Mihai“, spune „Bec“ rămas deja în boxeri. Îşi pune o salopetă şi continuă: „Băi, o rezolvăm. N-am niciun chef de muncă acu’. Dacă m-apucam de dimineaţă era altceva. Da’, stai calm, vii şi o rezolvăm.“
„Şi dacă vreau factură...“, îi spun cum jumătate de gură.
Râde. „Şi flori nu vrei?! Băi, eu îţi fac ieftin şi bun. De unde să scot eu factură. Vrei factură mergi în altă parte“, îmi spune el.
Plec asigurându-l că îl voi suna.
„Apar şi dispar ca ciupercile după ploaie!“
Problema existenţei service-urilor auto neautorizate este cunoscută de către şefii de la RAR, fiind un fenomen ce nu poate fi eradicat, după cum spune Octavian Varvara, şeful reprezentanţei RAR Iaşi. „Noi încercăm să găsim toate aceste service-uri auto neautorizate şi să le aducem în legalitate. Aceasta este o problemă care există şi va exista pentru că ne este aproape imposibil să-i găsim pe toţi. Dar să ştiţi că aceste service-uri din spatele blocului apar şi dispar ca ciupercile după ploaie!“, a precizat Octavian Varvara.
Citește și O șpagă pe 438 mm: Dan Lungu a cerut boxe calculate la milimetru
Concurenţă neloială
Mihai Baloş, patronul unui service din Iaşi, consideră că pe lângă pericolele la care se expun cei care îşi repară maşinile la un service neautorizat, o mare problemă o constituie şi concurenţa neloială.
„Persoanele care apelează la aşa-zisele service-uri din spatele blocului se expun la nişte riscuri enorme. Nu primesc nicio garanţie pentru reparaţia făcută şi, în plus, nu au nicio certitudine legată de piese. Pentru noi, aceste service-uri fac o concurenţă neloială. Neavând taxe şi impozite de plătit, ca noi, ei îşi permit să mai lase din preţ şi atunci oamenii sunt bucuroşi că dau cu 20-30 de lei mai puţin, fără să se gândescă la faptul că îşi pun viaţa în pericol“, a precizat Mihai Baloş.
Octavian Varvara, directorul RAR, minimalizează fenomenul. Ne-am fi mirat!
10 service-uri închise în ultimele trei luni
Potrivit Registrului Auto Român, în Iaşi sunt 323 de unităţi service autorizate.
În ultimele trei luni, în Iaşi, au fost verificate 53 de unităţi service şi au fost aplicate 32 de amenzi în valoare de 220.000 de lei. De asemenea, s-au luat ca măsuri complementare 10 opriri de activitate şi şase suspendări de activitate.
Principalele probleme găsite la service-urile ieşene controlate au fost lipsa autorizaţiei tehnice, nerespectarea domeniului de autorizare, lipsa dovezilor privind inspecţiile finale şi nerespectarea condiţiilor iniţiale de autorizare.