La Direcţia de Asistenţă Comunitară, lucrurile sunt foarte simple: eşti cu şefa, o duci bine; mişti în front, îţi cauţi alt serviciu. Nora unei prietene pe care adus-o lângă ea, de la fostul loc de muncă, a semnat şase contracte cu Direcţia, lucru pentru care există o anchetă a procurorilor. Hilară, dar şi tragică, este povestea unei şefe de serviciu pusă să facă un chec pe placul şefei. Pentru că nu avea umplutură, „bucătăreasa” a fost muştruluită de şi-a luat bagajele şi a plecat peste graniţă.
Luminița Munteanu a ajuns chintesența vătafului pe moșie dintre toți șefii de instituții publice din Iași. Zeci de angajați de la Direcția de Asistență Comunitară au fost martori la momente-cheie care i-au reliefat trăsăturile de caracter: lipsă de respect pentru subordonaţi, mişmaşuri, concursuri dubioase, comportament arogant, lipsă de compasiune. Şi totuşi, coafura, împrospătată zilnic la saloane de lux, rezistă.
Semna în numele nurorii
Într-o societate civilizată, doar următorul caz ar fi suficient pentru înlăturarea din funcţie a Luminiţei Munteanu. După ce a fost numită la şefia Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC), a adus-o alături de ea, iniţial printr-un transfer de şase luni, pe Mariana Beteagu, cu care fusese colegă la Casa Studenţilor. Cele şase luni au devenit cinci ani, iar ca trupa să fie completă, Beteagu şi-a adus şi sora să lucreze, la Registratură.
Binomul Beteagu-Munteanu a pus apoi la cale o afacere cu iz clar de conflict de interese. Firma nurorii lui Beteagu, SC Four B Consulting&Project, a încheiat, în perioada 2011 – 2013, şase contracte cu Direcţia, pentru consultanţă tehnică. „În cadrul acestor contracte, Mariana Beteagu a fost diriginte de şantier, deşi ea era muncitor calificat I, gradaţia 5 la Aprovizionare. Nu avea studiile de diriginte, conform legii. Ea a semnat în numele nurorii toate actele şi facturile și tot ea a încasat şi banii proveniţi din cele şase contracte, ca reprezentant al firmei nurorii“, a precizat Lucian Bratu, fost coordonator la Centrul de zi persoane în vârstă, dar şi diriginte de şantier la toate investiţiile majore făcute de DAC.
Beteagu a fost în același timp și executant, și beneficiar, și a luat bani în ampele ipostaze. Directoarea Luminița Munteanu a fost înștiințată de acest abuz grav dar nu a luat nicio măsură împotriva prietenei sale.
Luminiţa Munteanu este implicată adânc în afacerea necurată pentru care este anchetată prietena şi subordonata sa Mariana Beteagu (foto mic)
Cercetată pentru trei infracţiuni
Valoarea contractelor de pe filiera prietenă-soacră-noră a fost de circa 20.000 de lei, fără TVA. Defalcat, sumele au variat între 200 de lei şi 1.600 de lei pe lună. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor, Vasile Chifan, şef Secţie urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, dispunând declinarea soluţionării la Parchetul de pe lângă Tribunal. Acuzaţiile pentru care trebuie să răspundă Mariana Beteagu: abuz în serviciu, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Oamenii mei sunt mai buni ca ai lor
Este un exemplu din „filosofia” de lider a actualei şefe de la DAC. Un altul îl reprezintă modul de numire a celor din „cercul încrederii”. „De când a ajuns la DAC, Luminiţa Munteanu a făcut tot posibilul să-şi aducă oamenii ei. Ne-a punctat de la început că este numită politic și are mână liberă“, a povestit Lucian Bratu.
El exemplifică prin mai multe situaţii. Potrivit bărbatului, unul dintre oamenii cheie din cadrul DAC Iaşi este Ilona Mihăescu. Aceasta este şefă la Resurse Umane, conduce Comisiei de Disciplină şi are şi funcţia de consilier juridic. „Mihăescu a fost la început doar şefă compartiment juridic. Pe urmă a devenit şefă de birou şi pe urmă şef serviciu. Cu acordul Luminiţei Munteanu, postul de şef Birou a fost transformat în şef Serviciu Resurse Umane, decizia de numire în funcţia respectivă fiind semnată chiar de Ilona Mihăescu. Practic, Ilona Mihăescu a sfidat toate legile, semnându-şi singură decizia de numire în funcţie. Luminiţa Munteanu a fost de acord cu acest gest flagrant deoarece Mihăescu o ajutase în 2011, ataşând o adeverinţă care nu corespunde cu înregistrările din carnetul de muncă al doamnei Munteanu pentru concursul pe post susţinut la Bucureşti“, a spus Bratu.
„La prima şedinţă, aceasta ne-a spus că ea a fost numită politic şi va face ce vrea ea”, Lucian Bratu, fost angajat la DAC Iaşi despre Luminiţa Munteanu
Mânăreli pentru numirea unui şef de serviciu
Cazul Ilona Mihăescu nu este singular. Munteanu ar fi angajat ilegal un inginer pe post de şef serviciu. „În 2013, a numit-o pe Mariana, de profesie inginer, în funcţia de şef al unui serviciu de specialitate din cadrul DAC, făra ca această persoană să deţină studii de specialitate în domeniul ştiinţelor sociale. Aceasta a luat examenul de-abia după ce s-a scos condiţia de a fi absolvent de asistenţă socială“, mai afirmă Bratu.
Tot la favoritisme şi tot în 2013: Carmen Faraon a fost adusă pe postul de inspector la serviciul Indemnizaţii. „După câteva luni, aceasta a început să semneze acte în calitate de consilier juridic. De-abia în 2014, după un control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Faraon a dat concurs şi a devenit consilier juridic. Asta deşi nu îndeplinea condiţiile necesare. Pentru a nu exista discuţii, a fost mutată şefă la Centrul «Bucuria», tot printr-un concurs măsluit“, acuză fostul angajat DAC.
„Stăpânul achiziţiilor“ face de toate
O altă persoană foarte importantă din Direcţie, pe care Bratu consideră că se bazează Luminiţa Munteanu, este Aurelian Lupulescu. „Iniţial, el a fost şef la serviciul Administrativ, dar, în urma unor nereguli găsite în urma unui control făcut de Curtea de Conturi, a fost mutat. Pentru a nu-şi pierde omul de încredere, doamna Munteanu l-a pus anul acesta pe Lupulescu şeful serviciului Aprovizionare - Achiziţii Publice. Se ducea cu maşina unităţii şi făcea aprovizionarea de la aceleaşi firme agreate. Achiziţiile erau directe, fără publicitate pe SEAP. Era omul de legătură cu toate subunităţile economice din municipiu. El semna factura de achiziţii, el dădea bun de plată, deşi nu avea voie, el făcea recepţia“, a menţionat Bratu.
Umilire pe plan personal
Dacă persoanele care au făcut ce a vrut Luminiţa Munteanu au avut parte de recompense din partea acesteia, cei care au îndrăznit să nu fie de acord cu ea au avut de suferit. Este cazul lui Andrei Henea, care a dat Direcţia în judecată pentru că a fost dat afară. „La sfârşitul lui 2013, am avut o discuţie cu doamna Munteanu în care i-am explicat că nu mi se pare normal să completez într-un caiet A4 ceea ce scriam deja în foile de parcurs. S-a enervat şi mi-a spus să predau cheile de la maşină. M-a detaşat la punctul de lucru de la fostul Vitafef, ca muncitor necalificat”, povesteşte Henea.
Ulterior, a tot fost trimis, pentru perioade scurte, să îndeplinească diferite munci, până într-o zi. „M-a chemat şi mi-a spus să accept un post de magazioner, fără a avea gestiune. Nu am acceptat şi mi-a desfiinţat postul. În aceste condiţii, i-am dat în judecată”, spune Henea, care a depus însă tardiv plângerea. El a adăugat că la un moment dat a fost umilit de Luminița Munteanu, care i-a spus: „Cine stă cu unu ca tine, la cât câștigi tu?!“
Îşi bate joc de cei pe care nu-i agrează
O altă persoană care nu ar fi în graţiile Luminiţei Munteanu ar fi Constantin Zalomir, inspector la Compartiment Achiziţii şi Prelucrarea Datelor. „A fost forţat de mai multe ori să plece. A fost pus să care alimente. I-a luat şi calculatorul de la birou. De câţiva ani, omul suportă totul pentru că acum mai are câteva luni până la pensie“, precizează Bratu. Zalomir a refuzat să confirme cele spuse de fostul coleg: „Eu îmi desfăşor activitatea normal. Nu pot să vă spun mai mult!“
O altă persoană despre care Bratu spune că a avut parte de un tratament degradant din partea Luminiţei Munteanu a fost Cristina Danilov: „Doamna era şef serviciu Autoritate Tutelară şi şefa o punea să-i facă de mâncare. A fost pusă să-i facă un chec, pe care l-a refuzat pentru că nu avea umplutură! I l-a dat înapoi şi a certat-o de faţă cu mai mulţi colegi. În cele din urmă, doamna a plecat în Republica Moldova.“
„Cine stă cu unu ca tine, care câştigă 740 de lei?!“ Aşa i-ar fi spus şefa de la DAC lui Andrei Henea, care îi era subordonat
Munteanu: „Nu-mi hărţuiţi angajaţii!“
Luminiţa Munteanu a declarat că se simte hărțuită şi că toate informaţiile furnizate de Bratu şi Henea sunt minciuni.
Citește și Șefa DAC Iași a făcut la SECRET achiziții de 700.000 de euro
„De ce îmi hărţuiţi angajaţii şi îi întrebaţi cum mă comport eu cu ei?! Daţi crezare unor vorbe spuse de doi oameni care au fost daţi afară pentru acte de indisciplină? Eu am acte cu care pot demonstra. Mi-au făcut o groază de plângeri şi procese, dar am să demonstrez că nimic nu este adevărat din ceea ce spun ei“, a spus pe un ton ridicat Luminiţa Munteanu, care a ameninţat 7EST cu un proces în instanţă.