Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Iaşi şi o faimoasă cântăreaţă sunt în centrul unui proces de de la Judecătorie. Gabriel Surdu a dat-o în judecată pe fosta sa cumnată, cântăreaţa Angela Similea. Mizele sunt o casă şi un teren la Vişani din care fratele lui Surdu, fostul soţ al Angelei Similea, deţinea o treime. În documentele înaintate instanţei, Gabriel Surdu susţine că valoarea de circulaţie a întregii moşteniri de la Vişani – 7.000 mp de teren şi o casă – ar fi de doar 75.000 de lei. În zonă, însă, metrul pătrat se vinde cu 12 euro, ceea ce face ca numai terenul să valoreze 380.000 de lei. La aceşti bani se adaugă casa, care are peste 100 de mp. Surdu susţine că nu vrea să-şi înşele cumnata şi că totul „este o reglementare la Judecătorie a unei înţelegeri din familie”. Renumită pentru discreţia sa, Similea nu a răspuns apelurilor 7EST pentru a comenta situaţia.
Gabriel Surdu a depus, recent, la Judecătoria Iaşi, o acţiune în care cere magistraţilor să împartă o moştenire din satul Vişani, dorind să intre în posesia părţii care a ajuns la cântăreaţa Angela Similea, fosta soţie a fratele său decedat, Victor. Este vorba de un teren şi o casă despre care a adus documente că ar valora, în total, 75.000 de lei. În aceste condiţii, partea Angelei Similea ar fi de doar 6.000 de lei. În realitate, moştenirea totală ajunge la circa 500.000 de lei. „Este o reglementare în instanţă a unei înţelegeri din familie. Nu s-a putut face la notar, trebuie neapărat s-o trecem pe la judecător”, spune Gabriel Surdu, care nu oferă explicaţii despre diferenţa de preţ din acte şi preţul de pe piaţă şi nici despre faptul că părţile nu s-au înţeles amiabil, la notar.
Miza principală: terenul
Un teren de 7.000 de mp şi o casă de 104 mp din satul Vişani, comuna Bârnova, sunt mizele procesului dintre celebra cântăreaţă Angela Similea şi cumnatul său, milionarul Gabriel Surdu. Ieşeanul a dat-o în judecată atât pe artista care a fost căsătorită cu Victor Surdu, decedat în 2011, cât şi pe cele două fiice ale acestuia din prima căsătorie. Anterior, proprietăţile au aparţinut părinţilor lui Surdu, au fost confiscate de comunişti şi au fost retrocedate în 2011, după un lung proces.
Imobilele au avut, iniţial, trei proprietari-fraţi: Gabriel, Victor şi Cristian Mircea. Primul a intrat în posesia treimii lui Cristian Mircea, între timp decedat. După ce a murit şi Victor, milionarul a căzut la înţelegere cu moştenitoarele acestuia, nepoatele sale, cărora le-a plătit o sultă, dar nu şi cu Angela Similea. Prin urmare, Gabriel Surdu le-a chemat la bară pe Angela Similea şi pe nepoate, pentru a pune mâna pe treimea care li se cuvine din cei 7.000 mp de teren şi casă (prezenţa nepoatelor în proces este doar formală, ele fiind, totuşi, citate, deoarece sunt parte a treimii revendicate). Terenul pentru care se judecă Surdu se află în fosta fermă 2 Peri, exact lângă cel pe care milionarul a ridicat deja un cartier de vile.
Victor şi Gabriel Surdu, doi dintre cei trei fraţi moştenitori de la Vişani, acolo unde se află valorosul teren (foto mic)
Creşte ca-n poveşti
Gabriel Surdu susţine în acţiunea depusă judecăţii că “valoarea de circulaţie a întregii proprietăţi la momentul prezent este de 75.000 de lei”. Suma a fost luată în considerare pentru calcularea taxei de timbru. În realitate, terenul valorează mult mai mult. Un localnic a declarat pentru 7EST că metrul pătrat în zonă este tranzacţionat cu 12 euro, lucru confirmat de vecinii proprietăţii, valoarea de piaţă a terenului de 7.000 mp crescând, astfel, la aproape 380.000 de lei. „Dacă este compact cum este acolo, se vinde şi cu mai mult”, ne-au mai spus doi vecini care au case mai jos de proprietatea familiei Surdu. Asta înseamnă că partea cuvenită Angelei Similea ar avea o valoare mai mare.
Similea poate cere expertiză
Conform afirmaţiilor unui notar din Iaşi, din cei 2.300 de mp parte a treimii lăsate de Victor Surdu, Angela Similea ar avea dreptul la aproape 600 de metri, iar fiicele lui Victor Surdu la aproape 1.750. „Potrivit legii, cota soţului supravieţuitor este de ¼, iar a copiilor de 3/4. Dacă există înţelegere, partajul se poate face şi la notar, dacă nu, coproprietarii se pot adresa instanţei”, a explicat notarul, pentru 7EST. Acesta a mai precizat că, în cazul în care se ajunge la judecată, în cauză se poate dispune efectuarea unei expertize de către un evaluator pentru a stabili valoarea terenului. În mod suspect, Surdu s-a şi grăbit să scrie în acţiune că “nu e necesară lotizarea proprietăţii printr-o expertiză, ci atribuirea în proprietate exclusivă a acestei proprietăţi subsemnatului.”
În plus, în urmă cu trei ani, Surdu şi-a vândut cele două treimi unei societăţi din grupul său de firme, cu o sumă mai mare de 75.000 de lei. „Bunurile au fost vândute de către mine, cu 122.000 de lei, firmei Terramold care s-a ocupat de renovările de acolo, de obţinerea autorizaţiilor, de vânzare. Tranzacţia a vizat două clădiri făcute de fostul IAS Bucium pe terenul nostru”, a explicat Surdu.
Citește și Trai pe vătrai pentru omul bun la toate. Troll pesedist, pus şef în Primărie de Chirica
Susţine că este o formalitate
Gabriel Surdu a evitat discuţiile legate de preţul terenului, spunând însă că procesul este o formulă prin care se cimentează juridic o înţelegere din familie. „Tehnic, este o moştenire a celor trei fraţi. Unul dintre ei, adică eu, a suportat toate cheltuielile de judecată pentru a recupera moştenirea. Ceilalţi au fost de acord. Este o înţelegere din familie pe care o parafăm acum la Judecătorie. Acea valoare de 75.000 de lei nu este declarată de mine, este valoarea pe care a declarat-o notarul, pe partea de impunere din moştenire. Aici nu este vorba despre bani, pentru că am destui”, a spus Gabriel Surdu. Acesta are deja un cartier de vile ridicat pe partea de teren cumpărată de la fratele său, Cristian. Cântăreaţa Angela Similea nu a putut fi contactată pentru a explica situaţia procesului şi a moştenirii de la Vişani.
„Coindiviza Angela Similea nu-şi manifestă niciun interes pentru intrarea în posesie a bunurilor sau de a avea pretenţii în vreun fel, urmând a clarifica această situaţie prin chemarea la interogatoriu” Fragment din acţiunea depusă de Gabriel Surdu la Judecătorie
Gabriel Surdu: O avere impresionantă
Declaraţia de avere a lui Gabriel Surdu începe cu 3 hectare de teren la Vlădiceni şi 4,2 hectare la Vişani, cumpărate şi moştenite. Familia fostului viceprimar mai are 700 mp de teren în Iaşi şi două loturi de câte 879 mp la Dorobanţi. La capitolul imobile, deţine trei apartamente în Iaşi, un spaţiu comercial, o casă de 235 mp, tot în Iaşi, două case de vacanţă la Dorobanţi şi nouă case în construcţie în cartierul de vile din Vişani. Familia Surdu mai are bijuterii de 155.000 de euro şi o colecţie de ceasuri (deteriorate de un incendiu) evaluată la 85.000 de euro.
În aprilie 2015, Gabriel Surdu a încasat 300.000 de euro dintr-o singură tranzacţie cu un teren vândut firmei TVI Construct. Are conturi şi depozite bancare în valoare de 220.000 de lei şi 1.620 de euro şi trebuie să încaseze aproape 17 milioane de lei de la firme sau fundaţii de-ale familiei, pe care le-a împrumutat. Grosul veniturilor a venit însă din datorii recuperate de la propriile firme: 4,2 milioane de lei de la Terramold Invest şi 36.500 de lei de la Forest HIlls Gardens. Dificultăţi recente în returnarea unui credit au fost rezolvate după vânzarea unor imobile.
Victor Surdu şi Similea s-au iubit enorm
Relaţiile familiei Surdu cu Similea
Angela Similea s-a căsătorit cu politicianul şi agronomul Victor Surdu în 1999, la Iaşi. Ei şi-au oficializat astfel o relaţie pe care o aveau de mulţi ani. Victor Surdu, care a decedat în 2011, a avut pregătire muzicală la bază, dar a devenit agronom. A fost cunoscut şi pentru prezenţa în politică, dar şi pentru că este cel care a adus LukOil în România. „Presa a speculat că s-ar fi răcit relaţiile dintre Angela Similea şi mine după ce a murit fratele meu, că vreau să-i iau averea. Nimic mai fals. Vine de cel puţin trei ori pe an în vizită la Iaşi, mergem în concedii împreună, a botezat o nepoată de-a noastră. Este fals şi că este falimentară, că este executată silit”, a povestit Gabriel Surdu.