Considerat un moment de cotitură în lupta împotriva corupției din Poliția Rutieră, dosarul DNA a ajuns la sentința definitivă: un singur condamnat la 7 luni de închisoare. În rest, achitări sau condamnări cu suspendare. Urmează reversul: majoritatea celor anchetați vor acum despăgubiri de la statul român.
Poliţiştii care au stat ani de zile în eşalonul doi, find acuzaţi de corupţie, au de încasat o notă de plată piperată din banii publici. Cei şase agenţi achitaţi definitiv în „Dosarul Rutiera” trebuie să primească zeci de mii de lei pentru anii în care s-a judecat procesul, iar ei au fost puşi la dispoziţe. Mai mult, unii dintre ei se gândesc să ceară şi daune de la statul român.
În paralel, scandalul din jurul cazului „Rutiera” este departe de a se fi terminat, DNA având în lucru un alt dosar pornit de la denunţul făcut de un fost agent.
Banii înapoi pe 8 ani de muncă
Poliţiştii Vănel Carp, Bebi Constantin Manole, Constantin Bulancea, Gheorghiţă Harnagea, Marius Martin şi Cristian Ciubotariu, achitaţi definitiv în iulie pentru fapte de corupţie, au de primit zeci de mii de lei fiecare pentru perioada în care au fost puşi la dispoziţie şi nu şi-au încasat integral drepturile salariale. Dacă primul dintre ei are de recuperat banii pentru aproape opt ani de anchetă şi proces, alţi trei colegi au de primit sumele restante pentru cei aproape şapte ani de judecată.
Manole şi Ciobotariu trebuie să-şi primească sumele restante începând cu data punerii lor la dispoziţie şi până la ieşirea la pensie, aceştia îmbolnăvindu-se pe durata procesului. Sumele pe care trebuie să le primeasă fiecare agent variază, printre altele, în funcţie de vechimea şi gradul avut. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, doar unuia dintre agenţi i-ar trebui restituiţi 70.000 de lei.
14 agenți plus superiorii lor au fost cercetați, fiind interceptați luni de zile. S-a ales praful de dosar
„Poliţiştii au fost repuşi în toate drepturile avute la data punerii la dispoziţie, inclusiv de compensare financiară a celor care au fost privaţi în această perioadă, sume plătite din fondurile Ministerului Afacerilor Interne, după solicitarea făcută de IPJ Iași către ordonatorul principal de credite”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, la solicitarea 7EST.
Însă unii dintre poliţiştii achitaţi se gândesc şi să dea statul român în judecată şi a cere daune atât la instanţele din România, cât şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Clientul meu vrea să se îngrijească deocamdată de starea de sănătate. Dacă va ajunge la concluzia că boala de care suferă este consecinţa acestui dosar, probabil se va adresa forurilor îndreptăţite să-l despăgubească”, a declarat Radu Irimia, avocatul lui Constantin Bulancea.
Un nou dosar la DNA
Scandalul legat de Dosarul Rutiera este departe de a se fi finalizat. Cu câteva săptămâni înainte ca magistraţii să dea o soluţie definitivă în cazul celor 14 agenţi acuzaţi de corupţie, unul dintre ei a formulat un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Plângerea ar viza mai mulţi ofiţeri care au activat sau activează în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere. Anchetatorii au început urmărirea penală în acest caz in rem (doar pentru faptă - n.r.), printre altele, pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă.
Vănel Carp (dreapta, asistat de avocatul Ionel Nechita) luase inițial 4 ani cu executare. Acum a fost achitat
Achitări și condamnări cu suspendare
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au trimis în judecată, în noiembrie 2009, 14 agenţi de la Serviciul Poliţiei Rutiere pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă sau luare de mită. Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca amicii, rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic. În acelaşi dosar, alte 35 de persoane au fost scoase de sub urmărire penală şi amendate cu 500 sau 1.000 de lei. De asemenea, dosarul a fost disjuns în cazul unor ofiţeri de la acelaşi serviciu şi trimis procurorilor anticorupţie.
Izbăvirea polițiștilor
După ani de judecată, dosarul Rutiera, considerat unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupţie din justiţia ieşeană, s-a dovedit a fi un fiasco. Tribunalul Iaşi decide, în octombrie 2013, să îi condamne pe toţi cei 14 poliţişti, 11 dintre ei primind pedepse cu executare. Atât procurorii, cât şi inculpaţii contestă sentinţa. În 22 iulie a.c., judecătoarele Maricica Mititelu şi Mihaela Chirvase de la Curtea de Apel Iaşi decid condamnarea a şapte dintre agenţi la pedepse cu suspendare şi achitarea altor şase. Doar Marius Melniciuc a fost trimis după gratii, primind şapte luni de închisoare cu executare.
Lotul „Rutiera”
Achitaţi în acest dosar au fost: Vănel Carp (4 ani de închisoare în primă instanţă), Cristian Ciubotariu (3 ani şi 4 luni de închisoare în primă instanţă), Bebi Constantin Manole (3 ani şi 2 luni cu executare în primă innstanţă), Constantin Bulancea (3 ani cu executare la fond), Gheorghiţă Harnagea (3 ani cu executare la fond) şi Marius Martin (3 ani cu suspendare în primă instanţă).
Lucian Munteanu, Ioan Răzvan Marciuc, Eduard Bîrsăniuc, Iulian Lazăr, Gelu Captalan, Petrişor Lupu şi Cristian Grecu au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 7 luni şi 2 ani cu suspendare.
Deputat, procuror şi ofiţeri, suspectaţi de corupţie
Dosarul disjuns din „Rutiera” şi instrumentat de DNA nu s-a finalizat cu un rechizitoriu. De ancheta au fost vizaţi deputatul Petru Movilă, procurorul Luana Pintilie (pensionat ulterior), Mihai Pintilei, în prezent adjunct al şefului IPJ Iaşi şi fost şef al Poliţiei Rutiere Iaşi, ofiţerii Cristian Nechifor, Adrian Ciopraga şi Radu Pârvu, dar şi fostul poliţist Gabriel Doban. Aceştia au fost suspectaţi că ar fi intervenit pe lângă agenţi, direct sau prin intermediari, pentru ca rude sau cunoştinţe să nu fie sancţionate în trafic. Procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală în cazul tuturor celor cercetaţi în dosar.