Quantcast
Channel: 7 EST - 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

PNL a luat, PNL a încasat. Final cutremurător în proiectul lui Costel Alexe: nu sunt vipere!

$
0
0
PNL a luat, PNL a încasat.  Final cutremurător în proiectul lui Costel Alexe: nu sunt vipere!
Exemplu de rea-practică într-un proiect european. 350.000 de euro a încasat o asociaţie înfiinţată de deputatul PNL Costel Alexe pentru îngrijirea unor zone protejate de lângă Iaşi. Unul dintre scopurile principale era identificarea unei specii de vipere aflată în pericol. În anii de derulare a proiectului, într-unul dintre cele două situri au fost găsite doar trei cuiburi. Parcă pentru a le găsi în al 12-lea ceas, conferinţa de închidere a proiectului a avut loc la Hotelul Eden.

 

Deputatul PNL Costel Alexe a cheltuit aproximativ 350.000 de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru a proteja ceva ce nu mai există.

Proiectul viza, printre altele, salvarea viperelor din Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti, doar că acolo nu a fost găsită nicio viperă! Chiar şi aşa reprezentanţii Asociaţiei care a derulat proiectul sunt ferm convinşi că nu vor fi obligaţi să dea vreun leu înapoi.

 

Câştigător fără experienţă

Asociaţia „Help People and Nature“ (HPN), înfiinţată în februarie 2011 de soţii Costel şi Raluca Elena Alexe, a depus o lună mai târziu proiectul „Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000: Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti – judeţul Iaşi“. HPN a fost declarată câştigătoare şi a semnat contractul de 1,65 milioane lei, dintre care 1,4 milioane lei nerambursabili. Obiectivele specifice ale proiectului au fost îmbunătăţirea managementului ariilor protejate, creşterea gradului de conştientizare şi implicarea comunităţilor locale din zona siturilor în protejarea şi conservarea ariilor naturale respective. Implementarea proiectului s-a făcut prin campanii de informare-conştientizare şi traininguri specifice.

Printre altele, proiectul a vizat şi protejarea speciilor care trăiesc în această zonă. Într-un ghid tipărit de asociaţie, unele poze ale speciilor care trebuie ocrotite erau preluate de pe Google.

 

Raluca Alexe şi Constantin Dolachi au vorbit despre marile realizări ale proiectului

Conferinţă de final fără proiect finalizat

Deşi contractul, semnat în 2012, a avut o durată de 25 de luni, acesta a fost prelungit de mai multe ori, ajungându-se ca ultimul termen să fie aprilie 2016. Chiar şi aşa, reprezentanţii HPN au organizat conferinţa de final de proiect la sfârşitul lunii decembrie 2015. Cu acea ocazie au prezentat rezultatele extraordinare ale activităţilor derulate.

Întrebaţi de 7EST ce a determinat prelungirea contractului, managerul de proiect, Constantin Dolachi, şi reprezentanta HPN, Raluca Alexe, soția liderului PNL Iași, au dat vina pe birocraţia de la ministere. „Au fost vreo patru serii de modificări solicitate. Proiectul a fost plimbat de la un minister la altul…“, a încercat să explice Raluca Alexe.

Cei doi au fost ajutaţi de biologul Luminiţa Iconomu, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi (instituţie parteneră în proiect). Bună prietenă cu Raluca Alexe, Iconomu a explicat că „s-a solicitat, spre exemplu, introducerea de informaţii legate de folosirea de pesticide. Dar să ştiţi că proiectul celor de la HPN este unul foarte bun şi sunt convinsă că va fi acceptat!“

 

Atâţia ani şi nici o viperă

Una dintre speciile ce trebuia protejată în cele două zone care au făcut obiectul contractului obţinut din bani europeni viza vipera de stepă moldavica. Numai că în situl Dealul lui Dumnezeu au fost identificate doar trei exemplare, în timp ce în situl Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti nu a fost găsită nici măcar una, după cum recunosc şi cei de la HPN.

„Într-adevăr, în situl Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti nu a fost găsită nicio viperă, dar să ştiţi că la Dealul lui Dumnezeu au fost găsite şi fotografiate trei! Faptul că noi nu am reuşit să le găsim nu înseamnă că ele nu sunt acolo!“, a încercat să explice Raluca Alexe, sprijinită de Luminiţa Iconomu: „Proiectul a vizat mult mai multe aspecte şi multe alte plante şi animale.“

 

Lipsă de interes din partea primarilor

Deşi în cele două arii protejate, Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti, se află pe raza a cinci comune ieşene - Leţcani, Popricani, Rediu, Româneşti şi Movileni – niciun primar n-a fost la conferinţă, deși figurau în mapa invitaților. „E sfârşit de an. Au şi ei de încheiat anul”, a încercat să le scuze absenţa Raluca Alexe.

Patru dintre cei cinci primari sunt membri PNL, dar anul trecut, în vară, se plângeau că n-au fost ajutați cu nimic pentru protejarea zonelor. „Cei de la HPN ne-au spus despre acest proiect. Ne-au promis că ne vor ajuta, că vor face proiecte care ne vor aduce şi bani pentru aceste arii protejate şi cam atât. Din partea lor, vorbe multe, fapte puţine!“, declara în urmă cu câteva luni Vasile Haidău, primar în Rediu.

 

„Foame“ mare de bani

După ce vor primi şi ultimii bani pentru acest proiect, cei de la HPN vor să mai depună două proiecte pentru a lua şi mai mulţi bani europeni.

„După finalizarea proiectului, ne gândim să depunem un nou proiect, pentru implementarea celor două planuri de management realizate în urma proiectului actual. Ne gândim, de asemenea, să mai facem un proiect şi pentru protejarea sitului «Valea lui David». Această zonă a fost inclusă iniţial în proiectul «Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000», dar am fost nevoiţi să îl scoatem. Sperăm ca anul acesta să reuşim să obţinem finanţarea şi pentru acest proiect“, a menţionat Raluca Alexe.

 

 Costel Alexe a avut grijă de buzunarele colegilor de partid

Cum s-au împărţit banii

Dintre cei 1,65 milioane de lei, aproximativ 600.000 de lei au fost încasaţi tot de penelişti, ca salariaţi în cadrul proiectului: Constantin Dolachi, trezorierul PNL Iaşi, care a devenit manager de proiect după ce Alexe s-a retras sau Ionuţ Grădinaru, expert comunicare, în trecut subordonat la Oficiul de Cadastru al actualului deputat.

Marea lovitură a liberalilor a fost dată însă la capitolul contracte de achiziţii, prin „selecţie internă de oferte”. Au primit astfel bani Adrian Căliman (consilier judeţean PNL) - 23.000 de lei, Tudor Jijie - 21.000 de lei, Anghel Ficu (consilier) - circa 350.000 de lei, în baza a două proceduri.

 

Citește și EXCLUSIV. Operațiunea „Vipera”: liberalii lui Alexe au mușcat mortal 350.000 de euro

 

Cele mai multe semne de întrebare ridică însă contractul pentru materiale de informare, promovare şi publicitate, în valoare de 246.000 de lei, atribuit firmei Dedalis Advertising SRL D, firmă înfiinţată cu câteva luni înainte şi aparţinându-i Oanei Ştefana Strâmbu. Sediul Dedalis era acelaşi cu al firmelor familiei Alexe, lângă Râpa Galbenă.

Numai auditul proiectului a costat 15.000 de euro, sumă imensă raportată la volumul de muncă al unui expert contabil.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48