Mărturia completă a secretarei-șefe de la Rectoratul UMF, Gabriela Cuciureanu: haos la admitere. Pe 21 august, când trebuiau trimise rezultatele la București, 80% din componența comisiei era de mult în vacanță, delegându-și atribuțiile. Fostul rector Dragoș Pieptu încărca lista de admiși în mijlocul ședinței, pe laptopul propriu. Secretara-șefă a fost considerată singura vinovată pentru admiterea ilegală a 43 de studenți. Ea lansează o teorie surprinzătoare: chiar rectorul i-ar fi umflat punctajul Andreei Zacornea.
Gabriela Cuciureanu, secretara-şefă de la Rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi, căreia i-a fost desfăcut contractul de muncă în urma scandalului studenţilor străini declaraţi iniţial admişi, a contestat decizia în instanţă. Cuciureanu aduce acuzaţii grave instituţiei de învăţământ superior, subliniind că nu exista o procedură bine definită pentru admiterea candidaţilor străini pe locurile cu taxă în valută, că evaluarea se făcea pe criterii subiective, iar o parte din membrii comisiei de evaluare au plecat în concediu în timpul sesiunii de admitere.
Lipsesc date esenţiale
Gabriela Cuciureanu a cerut Tribunalului Iaşi anularea deciziei de concediere care i-a fost comunicată la 14 decembrie 2015. În plângerea adresată instanţei, Cuciureanu susţine că în decizia Comisiei de Disciplină nu se precizează, clar şi concret, fapta care ar fi constituit abatere disciplinară şi nici motivele care au dus la suspendarea şi, ulterior, la desfacerea contractului său de muncă. Totodată, fosta secretară-şefă susţine că membrii Comisiei s-ar fi raportat doar la analiza punctuală a fişei postului şi nu la atribuţiile temporare pe care le avea ca membru în Comisia Tehnică, în cadrul procesului de admitere a cetăţenilor străini. „Vă rog să reţineţi că nu se identifică, nominalizează acţiunile sau inacţiunile care au dus la luarea acestei măsuri disciplinare”, se arată în plângerea adresată instanţei.
Dacă cele spuse la Tribunal sunt adevărate, Cuciureanu are şanse să câştige procesul (Sursa foto: Ziarul de Iaşi)
Se consideră simplu executant
Contraatacând, Cuciureanu găseşte vina pentru ceea ce s-a întâmplat în alte părţi: „Evaluarea neunitară a dosarelor candidaţilor cetăţeni străini pentru admiterea la studii cu taxă în valută, neimplicarea conducerii universităţii în acest proces de evaluare, inexistenţa unui regulament/proceduri de lucru specifice, au dus la anularea întregului proces de evaluare, care, după părerea preşedintelui Comisiei, conduce la sancţionarea unei singure persoane şi anume a secretarului şef al universtăţii.”
Tăvălugul acuzaţiilor nu se opreşte aici. „Obligaţia de a organiza şi în mod corect şi legal o sesiune de admitere este în sarcina conducerii universităţii, şi nu a secretarului-şef. Secretarul-şef execută şi se supune deciziilor luate de conducere. (...) Este cel puţin surprinzător cum o persoană cu funcţie înaltă, respectiv cea de rector, poate să plaseze o problemă atât de importantă la nivelul unui secretar”, se arată în acţiune.
Schimbări în timpul procesului
Reclamanta afirmă că, în luna august, în plin proces de evaluare a dosarelor candidaţilor, o parte din membrii Comisie de evaluare au plecat în concediu: „(...) procesul de evaluare a dosarelor a fost grav afectat prin lipsa membrilor comisiei de evaluare în proporţie de 80%, în condiţiile în care termenul limită de trimitere a dosarelor evaluate la MEC a fost 21 august 2015.”
Cuciureanu mai precizează că au fost făcute modificări în ceea ce priveşte procedura de evaluare, chiar în timpul acestui proces: „Este inadmisibil ca în luna august, la finele sesiunii de evaluare a dosarelor candidaţilor cetăţeni străini, un membru al Consiliului de Administraţie să propună Consiliului, iar Consiliul să aprobe noi criterii de selecţie.”
„Eu am sesizat nereguli”
În ceea ce priveşte acuzele aduse cu privire la modificările unor liste ale candidaţilor, fosta secretară şefă subliniază că nu se face o menţiune clară despre ce liste este vorba şi în ce a constat modificarea, care sunt candidaţii cărora li s-ar fi modificat punctajele din dispoziţia ei.
Gabriela Cuciureanu mai arată că, în jurul datei de 17 august, i-a adus la cunoştinţă fostului rector Dragoş Pieptu şi decanilor de la Medicină şi Medicină Dentară existenţa diferenţelor de punctaje pentru aceleaşi dosare depuse la mai multe specialităţi. De asemenea, aceasta susţine că, la sfârşitul lunii septembrie, l-a informat pe rectorul interimar Pieptu despre două dosare cu modificări de punctaj şi a unei contestaţii depuse de un avocat, referitor la reevaluarea dosarelor a doi candidaţi greci. Acesta i-ar fi spus să se consulte cu avocatul universităţii şi să cheme un evaluator să verifice dosarele, lucru pe care susţine că l-a şi făcut.
Fostul rector Pieptu pare vizat deseori, direct sau indirect, de Cuciureanu
Cazul Zacornea: dă vina pe Pieptu!
Răsturnare de situaţie în cazul Andreei Zacornea, fiica şefului de la Serviciul Înmatriculări, cea de la care a pornit scandalul. Cuciureanu afirmă că pe listele de admişi aprobate pe 22 septembrie 2015 nu figura candidata Zacornea. După ce rectorul Pieptu a a fost chemat la Minister şi i s-a reproşat că nu s-au respectat nişte instrucţiuni trimise printr-o adresă din aprilie 2015, pe 24 septembrie a fost convocată o nouă şedinţă pentru a reverifica lista candidaţilor admişi. „În timpul şedinţei, domnul fost rector Pieptu a lucrat pe computerul dumnealui şi a alcătuit listele candidaţilor admişi. (...) De fapt aceste liste au fost stabilite de domnul rector, în timpul şedinţei Consiliului şi nu îmi amintesc dacă candidata Zacornea figura sau nu pe una dintre aceste fişe (...). Este posibil ca domnul profesor Pieptu când a pregătit listele candidaţilor admişi să o fi selectat ca fiind admisă pe candidata Zacornea”, se arată în plângere.
Contactată de 7EST, Cuciureanu a declarat că nu poate să ofere nici un fel de informaţii despre caz.
Citește și EXCLUSIV. Fiica lui Zacornea, intrată prin fals la Medicină. Așa a început dosarul DNA la UMF
Istoria scandalului
În condiţii încă neclare, în toamna anului trecut, la UMF s-a descoperit că punctajele unor candidaţi la admitere erau umflate. Iniţial s-a vorbit de candidaţi marocani, dar, în final, după verificări şi reverificări, s-a stabilit o listă de 43 de admişi ilegal, de mai multe naţionalităţi, inclusiv români.
Ministerul Educaţiei a trimis la Iaşi Corpul de Control, la universitate venind şi ministrul Sorin Câmpeanu. Rectorul interimar Dragoş Pieptu şi-a dat demisia de onoare, iar DNA a început o anchetă. La începutul acestui an, UMF a cerut la Tribunal anularea actelor prin care cei 43 au fost admişi. Până la o sentinţă definitivă, aceştia au dreptul de a studia la UMF.