Afirmaţie-bombă a Gabrielei Cuciureanu într-un dosar de la instanţă: rectorul interimar Dragoş Pieptu a cerut în mod expres ca unei candidate din Franţa să-i fie adăugate foile matricole în dosar, deşi acestea ajunseseră la universitate după termenul-limită. Pieptu a refuzat să comenteze acuzaţia.
Informaţii explozive apar în scandalul evaluărilor dosarelor candidaţilor cetăţeni străini pentru admiterea la studii cu taxa în valută din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF)„Gr. T. Popa” Iaşi. Conform Gabrielei Cuciureanu, secretară-şefă a universităţii, căreia i-a fost desfăcut contractul de muncă în urma scandalului, pentru ca unii dintre candidaţi să se regăsească pe lista celor admişi au fost făcute presiuni.
„Au fost multiple intervenţii”
În documentele depuse la Tribunalul Iaşi în dosarul în care a contestat, în decembrie 2015, decizia de suspendare a contractului de muncă, Cuciureanu descrie un caz suspect, de fraudă, al candidatei Sidonie Marguerettaz din Franţa, admisă la Facultatea de Medicină - studii în limba franceză.
Potrivit secretarei-şefe, pe 10 august 2015 a fost data limită de depunere a dosarelor noi sau a completării cu documente lipsă la dosare deja înregistrate şi evaluate, iar fostul rector Dragoş Pieptu i-ar fi comunicat că toată corespondenţa (în plic) care soseşte pe adresa Rectoratului după această dată nu se înregistrează, nu se deschide şi va fi pusă separat „deoarece nu va fi luată în consideraţie prin depăşirea termenului”. „În această perioadă au fost multiple intervenţii de la candidaţi sau diverşi reprezentanţi ai acestora, de primire a documentelor lipsă la dosar şi completare a dosarelor prentru ca acestea să devină eligibile la admitere”, susţine Cuciureanu, în documentele depuse instanţă.
Sidonie Marguerettaz (dreapta) studiază liniştită la UMF, scăpând de pe lista celor 43 de studenţi pentru care universitatea cere exmatricularea
S-a interesat de dosarul franţuzoaicei
Aceasta a menţionat că presiuni au fost făcute în mai multe situaţii, inclusiv pentru completarea dosarului candidatei Sidonie Marguerettaz, dar persoanelor care ar fi insistat pentru completarea dosarelor unor candidaţi le-ar fi răspuns că acest lucru nu se mai poate pentru că s-a depăşit termenul. Gabriela Cuciureanu mai susţine că, pe 20 august 2015, fostul rector Dragoş Pieptu i-ar fi spus, în Rectorat, să deschidă corespondenţa care a fost pusă separat şi să nu înregistreze dosarele de candidatură nou-venite, dar „documentele primite ca şi completare la dosarele deja înregistrate şi evaluate să fie adăugate la dosarul corespunzător fiecărui candidat”.
„După finalizarea completării acestor documente lipsă la dosar, domnul profesor Dragoş Pieptu m-a chemat în biroul dumnealui şi m-a întrebat dacă candidata Marguerettaz Sidonie are dosar complet care să poată fi trimis la minister. Iniţial, la dosarul acestei candidate lipseau foile matricole din timpul liceului”, mai arată fosta secretara-şefă a UMF. Acesta menţionează că a verificat împreună cu o colegă dosarul candidatei din Franţa şi i-ar fi comunicat fostului rector că, în urma adăugării documentelor, aceasta are dosarul complet.
Admisă cu 56 de puncte
„Domnul rector mi-a comunicat că, dat fiind că această candidată are acum dosarul complet, evaluat cu 55/56 de puncte rezultă că este admisă(...). La întrebarea mea adresată domnului profesor doctor Dragoş Pieptu referitoare la ce răspuns să dăm candidaţilor care vor vedea listele modificate şi faptul că mai sunt şi alţi candidaţi care în acest fel au dosar complet şi ar fi eligibili la admitere, acesta a precizat că explicaţia pe care trebuie să o dăm candidaţilor este că a fost o greşeală tehnică”, mai arată Cuciureanu. Aceasta menţionează că tânăra din Franţa ar fi fost în audienţă la fostul rector Pieptu, conducător interimar al instituţiei la acel moment.
UMF tace
„Referitor la poziţia oficială a Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi cu privire la afirmaţiile doamnei Gabriela Cuciureanu, precizăm că aceasta este exprimată în documentele depuse la dosarul din instanţă”, au precizat, în replică, reprezentanţii UMF.
Fostul rector Dragoş Pieptu nu a dorit să comenteze acuzaţiile Gabrielei Cuciureanu. „Treaba dumneaei ce face. Nu mă mai interesează. Aştept ca justiţia să-şi facă datoria şi sper ca doamna Cuciureanu să ajungă acolo unde merită”, a declarat Dragoş Pieptu, fostul rector al UMF.
Cine a evaluat candidaţii străini?
În toamna lui 2015, la UMF s-a descoperit că punctajele unor candidaţi străini, înscrişi pentru a fi admişi la studiile cu taxă, erau umflate. Iniţial, în culpă au fost 94 de candidaţi (88 la Facultatea de Medicină şi 6 la Facultatea de Medicină Dentară), dar, în final, numărul celor cu probleme s-a redus la 43.
După izbucnirea scandalului, Pieptu şi-a dat demisia „de onoare”. Pare însă că a girat un haos la admitere
Nume mari în comisiile de evaluare
În primă instanţă, responsabilitatea evaluării dosarelor a aparţinut unor comisii desemnate de rector printr-o decizie a din 2 iunie 2015. Din comisia de validare studii licenţă au făcut parte 23 de membri, dintre care, pentru Facultatea de Medicină: prof.dr. Carmen Vulpoi, prof.dr. Radu Iliescu, prof. dr. Ioan Costea, prof.dr. Cristina Rusu, conf.dr. Cătălina Luca, şef.lucr.dr. Florin Petrariu, şef. lucr. dr. Cristinel Stan, şef. lucr.dr. Cristina Dimitriu, şef.lucr.dr. Loredana Hurjui, iar pentru Facultatea de Medicină Dentară: prof. dr. Norina Forna, asist. dr. Carina Balcoş, asist.dr. Adina Armencia, asist. dr. Ana Maria Filioreanu, asist.dr. Irina Nica.
Citește și EXCLUSIV. Banii RATP s-au dus în buzunarul lui Pușcașu: Unistil, profit uriaș pe traseul 27
Profesori care au confirmat haosul
Într-o acţiune în care a contestat decizia de concediere, Gabriela Cuciureanu susţine că, în august 2015, în plin proces de evaluare a dosarelor candidaţilor, o parte din membrii Comisiei de evaluare au plecat în concediu. Astfel, unii din membri comisiei ar fi trebuit înlocuiţi.
Aceste aspecte au fost confirmate şi de unele cadre didactice audiate în cadrul Comisiei de Disciplină care a cercetat-o pe Gabriela Cuciureanu. Altele au precizat că nu exista o metodologie clară de evaluare, că au aflat târziu că erau în comisii sau că au fost implicaţi unii oameni fără experienţă. Legat de acest aspect, reprezentanţii UMF au susţinut că „deoarece toate documentele legate de evaluarea din august 2015 a studenţilor de la liniile de studiu în limbile engleză şi franceză au fost predate organelor în drept (…), UMF nu poate formula opinii publice în afara spaţiului de anchetă.”