Quantcast
Channel: 7 EST - 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Dobre Jr., executat silit pentru 1 milion de euro. Încă un cunoscut om de afaceri din Iaşi se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru

$
0
0
Dobre Jr., executat silit pentru 1 milion de euro. Încă un cunoscut om de afaceri din Iaşi se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru
După falimentul afacerii de dealer BMW, lui Cătălin Dobre i se mai cer 4,3 milioane de lei, bani giraţi de Stat pentru o afacere în agricultură. Judecătoria a dispus deja executarea sa silită. Afectată va fi şi Comat, firma tatălui său, dar nu şi cea a Cristinei Dobre, de care Cătălin s-a despărţit.

 

„Ferma Roxana”, afacerea din domeniul agriculturii, pe care Cătălin Dobre, fiul fostului deputat Traian Dobre, a încercat să o pună pe picioare „l-a îngropat” financiar şi e aproape să-l termine ca om de afaceri. După ce s-a deschis procedura falimentului în cazul firmei, acum acesta este executat silit pentru aproape un milion de euro. Lovitura vine şi după ce Dobre a pierdut şi afacerea de dealer BMW în zona Iaşi.

 

A ţepuit Statul

Eşec răsunător pentru Cătălin, fiul fostului parlamentar Traian Dobre. Omul de afaceri riscă să-şi piardă toată averea, fiind executat silit de Fondul de Garantare al Creditului Rural-IFN SA (FGCR- IFN) pentru 4,33 milioane lei. La începutul acestei luni, Judecătoria Iaşi a „autorizat creditorul să treacă la executarea silită prin toate formele de executare”, în baza mai multor contracte. Problemele financiare i se trag lui Cătălin Dobre tocmai de la afacerile din agricultură. Fondul de Garantare este un vehicul de girare a creditelor de către Stat cu scopul de a sprijini fermierii.

 

În 2013, DIICOT Mureş l-a acuzat pe Dobre de inginerii financiare, dosarul nefiind trimis încă în judecată

Finanţare uriaşă

Ferma Roxana, firma administrată de Cătălin Dobre, cu sediul în comuna Victoria, a obţinut, în urmă cu câţiva ani, una dintre cele mai mari finanţări din fonduri europene din judeţul Iaşi, respectiv peste 12 milioane de lei, aproape 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea unei ferme agrozootehnice întinse pe opt hectare. Potrivit proiectului, firma trebuia să dezvolte o fermă de vaci şi o fabrică de produse lactate, totul cu ajutorul unor utilaje şi echipamente.

Pentru a putea cofinanţa proiectul, Cătălin Dobre a contractat, în august 2010, un credit pentru jumătate din sumă, de la Garanti Bank, având data scadenţei 29 iunie 2020. Fondul de Garantare al Creditului Rural a emis în favoarea băncii o scrisoare de garanţie de 1,12 milioane de euro, iar ulterior au fost aduse garanţii suplimentare sub forma unor ipoteci. Concret, pentru a primi creditul au fost aduse garanţii construcţii şi terenuri în suprafaţă de 22.365 de metri pătraţi în Paşcani aparţinând Comat SA (firma controlată de tată), proprietăţi aparţinând SC Ferma Roxana şi, printre altele, a mai fost pus gaj asupra unei staţii de biogaz, dar şi asupra animalelor.

 

Ferma Roxana – în faliment

Cu toate că a primit şi peste patru milioane de lei din bani europeni, în două tranşe, Cătălin Dobre a cerut, în iunie 2014, intrarea în insolvenţă a SC Ferma Roxana SRL. La masa credală s-au înscris, printre alţii, Garanti Bank, APIA – Centrul Judeţean Iaşi, Comuna Victoria, Comat SA şi Fondul de Garantare a Creditului Rural. Un an mai târziu, totul s-a terminat: Tribunalul a decis începerea procedurii generale a falimentului. „Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului”, a decis judecătorul sindic, care a mai hotărât continuarea procedurilor în vederea valorificării bunurilor aflate în patrimoniul societăţii.

 

Din Ferma Roxana au rămas niște dărăpănături

Executat silit şi de Garanti Bank

Anul trecut, pentru a-şi recupera banii, Garanti Bank a mai deschis un proces şi a obţinut executarea silită a lui Cătălin Dobre şi a SC Comat SA pentru cei peste 1,3 milioane de euro acordaţi prin credit, în 2010, plus dobânzi şi penalităţi. Însă Comat SA a formulat o contestaţie la executare-suspendare executare silită, susţinând că trebuia să se aştepte soluţionarea procedurii insolvenţei sau să fie executat întâi Cătălin Dobre. “Comat SA a garantat creditul datorită crizei, banca s-a temut să mai dea credit şi s-a solicitat o supradimensionare a garanţiilor. În prezent s-a început executarea silită împotriva tuturor bunurilor mele, s-a intrat în falimentul SC Ferma Roxana, unde sunt bunuri de valoare. Apreciez că Garanti Bank are bunuri pe care să le valorifice până la concurenţa creanţei, ba chiar bunurile exced creanţei”, a arătat Cătălin Dobre, într-un memoriu depus, în august 2015, la Judecătoria Iaşi în dosarul în care Comat a contestat executarea silită.

 

Fondul a plătit garanţia şi-şi vrea banii

Între timp însă, FGCR- IFN a plătit, în iulie 2015, ca girant, garanţia financiară către Garanti Bank pentru Ferma Roxana. Având în vedere că firma era deja în insolvenţă, Fondul s-a îndreptat apoi împotriva lui Cătălin Dobre, pentru a-şi recupera banii. FGCR s-a adresat BEJ Florea Mihai cu o cerere de intervenţie în dosarul de executare deschis în urma solicitării Garanti Bank. „Vă solicităm ca sumele rezultate în urma executării silite a tututuror bunurilor mobile şi imobile precum şi a sumelor rezultate din popriri sau alte venituri ale debitorului să fie distribuite între bancă şi FGCR IFN”, se arată în cererea de executare silită adresată executorului judecătoresc. Banca mai pretinde plata unor dobânzi şi penalităţi, dar, în mare, a scăpat de „gaură” datorită Fondului de Garantare.

Cătălin Dobre nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

 

Citeşte şi Domeniul şefului Poliţiei Hârlău: două case, livadă şi teren de fotbal

 

Contract care seamănă cu o devalizare

O schemă suspectă a fost descoperită în 2014 de administratorul judiciar al Ferma Roxana în timpul insolvenţei. Luând la puricat actele societăţii, acesta a descoperit că în 2011, anul următor contractării creditului garantat de Stat, Ferma Roxana a plătit un avans de 383.000 de euro unui off-shore din Cipru, în baza unui contract dintre cele două părţi. Al Vlad Trading Company fusese înfiinţată pe 1 decembrie 2010. Administratorul judiciar a cerut în instanţă şi a obţinut rezilierea contractului, dar nu se ştie dacă suma a mai putut fi recuperată.    

 

 Cristina Dobre este în prezent manager la Spitalul Elena Doamna

Misterul averii destrămate sau un probabil divorţ

Din urmă cu câţiva ani, fosta deputată Cristina Dobre, cu care Cătălin a fost căsătorit mult timp, a exclus orice referinţă la bunuri deţinute împreună cu acesta sau la veniturile sale. Mai mult, spre deosebire de 2012-2013, în 2014 Cristina Dobre a menţionat faptul că nu deţine nici o locuinţă (înainte avea două), iar numărul terenurilor sale a scăzut de la cinci la trei. O posibilă explicaţie ar fi un divorţ discret la notar şi un partaj al bunurilor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48