Responsabilii SES-urilor înfiinţate de DAC Iaşi refuză să spună cum s-au cheltuit bani europeni. Şefele de la două firme înfiinţate din fonduri UE de Direcţia de Asistenţă Comunitară, instituţie publică, au luat-o razna. Se cred societăţi private care nu trebuie să dea socoteală pentru banii cheltuiţi.
După aproape două săptămâni de la adresele 7EST, în care ceream defalcarea cheltuielilor făcute de Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) cu înfiinţarea a două Structuri de Economie Socială (SES), managerii de proiect de la SC Catering Social DAC SRL şi Social Copy Center ADC SRL au transmis că nu pot oferi aceste informaţii, bazându-se pe o excepţie de la Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, şi pe câteva legi privind Codul Muncii.
Justificare absurdă
În ceea ce priveşte enumerarea tuturor cheltuielilor realizate cu achiziţiile în cadrul proiectului european derulat de DAC, managerii celor două SES-uri, Marian Chitic şi Gabriela Rotari, consideră că e vorba despre o „societate comercială cu răspundere limitată, înfiinţată pe un proiect aflat în curs de derulare“ şi că aceasta este exceptată de la oferirea informaţiilor solicitate „dacă publicitatea lor aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii“.
În ceea ce priveşte lista tuturor indemnizatiilor primite de către toate persoanele angajate, reprezentantele celor două SES-uri se ascund în spatele prevederilor din Codul Muncii, referitor la clauza de confidenţialitate în ceea ce priveşte salariul, comunicându-ne că toate veniturile au fost verificate de Autoritatea de Management.
Sorin Ioniţă, expert în administraţie, afirmă că DAC este instituţia ce trebuie să facă publice datele
Ioniţă: „DAC-ul trebuie să ofere informaţiile“
Sorin Ioniţă, expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale, consideră că toate informaţiile legate de banii proveniţi din proiecte POSDRU trebuie să fie furnizate de autoritatea contractantă, în acest caz Direcţia de Asistenţă Comunitară. „DAC Iaşi trebuie să prezinte rapoartele legate de modul în care s-au cheltuit bani europeni, cu posibilitatea de a secretiza datele de identitate ale persoanelor implicate. Frauda la bani europeni este de competenţa DNA. Iar, dacă există suspiciuni reale, poate fi sesizat chiar Oficiul European de Luptă Antifraudă“, a subliniat Ioniţă.
Secrete în serie
Şi şefa DAC Iaşi, Luminiţa Munteanu, a refuzat să răspundă solicitării 7EST de a face publică lista achiziţiilor la SES-uri, menţionând că acestea „au personalitate juridică“ şi că „de acolo trebuie aflate informaţiile“. Proiectul european a avut o valoare de peste 6 milioane de lei.