Unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din România a facilitat distrugerea unui monument istoric din fosta fabrică de bere şi a fost amendat modic după ce şi-a recunoscut vina. Ulterior, firma a contestat amenda, iar un judecător i-a anulat-o, ceea ce l-a făcut pe şeful de la Direcţia de Cultură Iași să se adreseze procurorilor.
Patronul unui lanţ hotelier de renume se va alege la Iaşi cu plângere penală pentru distrugerea unei părţi din fabrica de bere din Păcurari.
Ciudăţenia unui judecător
Fosta fabrică de bere din zona Păcurari, parte monument istoric, se află în proprietatea societăţii bucureştene Continental Hotels SA, condusă de omul de afaceri Radu Enache, totodată preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.
Un beci al fabricii, iniţial în stare foarte bună, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură au explicat că proprietarul a fost înştiinţat că nu a respectat legea, nu a împrejmuit obiectivul, situaţie recunoscută de către cei de la Continental Hotels SA. În aceste condiţii, a fost aplicată o amendă modică, de 5.000 de lei, care însă a fost contestată de societate. Judecătorii ieşeni au analizat dosarul şi au dat parţial dreptate reclamanţilor, transformând amenda în avertisment.
Aşa arăta, pe vremuri, intrarea în beciul din fabrică
Conflictul continuă
Decizia instanţei a nemulţumit conducerea Direcţiei pentru Cultură care a anunţat că va depune plângere penală pentru distrugerea unui monument istoric. ”Beciul respectiv a fost lăsat de izbelişte, l-au distrus. Le-am atras atenţia să refacă intrarea în beci, dar nu s-au conformat. Şi-au recunoscut vina, dar nu au făcut nimic. În perioada următoare vom depune o plângere la Poliţie şi la Parchet pentru distrugere. Nu este normal ce se întâmplă. Noi am dat aviz în zonă, până în acest moment, doar pentru împrejmuirea terenului. Nu sunt înregistrate solicitări pentru alte intenţii, de construire, amenajare”, susţine Virgil Băbîi, directorul Direcţiei pentru Cultură Iaşi. Patronul lanţurilor hoteliere Continental şi Ibis, Radu Enache, nu a putut fi contactat.
Citește și Luminița Munteanu, noua Chirițoaie a Iașului. 20.000 de lei „umflați” pe relația prietenă
Istoria fabricii de bere
Fabrica de bere datează din 1868, fiind situată, conform istoricilor, „sub dealurile Muntenimii (Copoul de azi), de la vale de cişmeaua lui Păcurar”. Iohan Goldzric Herlitz, cunoscut ca primul doctor al Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, a fost primul proprietar al fabricii. În 1937, Beniaminovici a devenit unic proprietar, până la naţionalizarea din 1948. După Revoluţie, în 1991, fabrica a fost privatizată şi a devenit Zimbru SA, pentru ca, după 16 ani, în moarte clinică, să ajungă în portofoliul Continental Hotels SA.