Numai terenul de sub cinematograf valoarează între 500 și 700 de euro/mp. Cineva din RADEF București ar trebui să aibă insomnii după această tranzacție scandaloasă. Ghenadie Covaliu, patronului discotecii Skye, a cumpărat cu 226.000 de euro un spațiu de 1.455 mp. O casă de 100 mp în Aurora se vinde cu 250.000 de euro. Cinema Copou a fost subevaluat de 5-6 ori față de valoarea reală și s-a vândut fără licitație.
Afacerea Cinema „Copou” s-a perfectat pe 29 decembrie, exact când se trag marile tunuri la Guvern, între Crăciun și Anul Nou. Toate tranzacționările de cinematografe din țară se parafează la sediul RADEF din București, departe de ochii autorităților locale.
Tranzacția s-a făcut cu un singur ofertant, Bax Serv SRL, administrată de omul de afaceri basarabean Ghenadie Covaliu, cel care era și chiriaș al localului. Prețul fixat, fără o licitație, așa cum ar fi fost normal, este ridicol: 226.000 de euro la o suprafață de 1.455 mp. Altfel spus, Cinema Copou s-a vândut cu 155 de euro/mp, un preț derizoriu.
Numai terenul de sub cinematograf valorează între 500 și 700 de euro/mp, deci negocierea trebuia să înceapă de la cel puțin 700.000 de euro.
Imobiliarii vorbesc de alte preţuri
Reprezentanţii firmelor de imobiliare din Iaşi au precizat că faţă de 2010, preţurile nu diferă cu mult, mai ales în zona Copou, cunoscută ca fiind destul de inaccesibilă. ”În acest moment, efectiv la vânzare, un metru pătrat valorează 500 de euro. Dacă vorbim de clădire, în funcţie de finisaje, se ajunge şi la 1.400 de euro metrul pătrat. Nu sunt diferenţe mari faţă de anul 2010, dar pot spune că în acest an avem o piaţă curajoasă. Pe Copou nici nu ai cu ce să compari pentru că nu sunt prea multe imobile la vâzare. Aici intervine oferta unică de vânzare”, ne-a spus Ciprian Diaconu, reprezentat Fidelia Casa.
Amplasarea în chiar inima Copoului, în cea mai râvnită zonă rezidențială a Iașului, ridică foarte mult prețul, pentru că nu mai sunt aproape deloc terenuri disponibile. De exemplu, compania TNT Imobiliare are la vânzare, pe strada Aurora, o casă de 100 mp și teren aferent de 270 mp. Prețul cerut: 250.000 de euro, adică mai mult decât s-a vândut Cinema Copou, care are 1.455 mp.
Cinema Copou, un trofeu imobiliar vândut de RADEF fără licitație
Legea a apărut înaintea contractului
Primarul Mihai Chirica vrea ca toate cinematografele din Iaşi să intre în administrarea municipalităţii. Referindu-se strict la situaţia din Copou, edilul susţine că va cere instanţei să anuleze actul de vâzare-cumpărare dintre Radef şi Bax Service SRL, pentru că legea 303 privind trecerea cinematografeleor în administrarea primăriilor a apărut înainte de semnarea contractului.
„Am solicitat anularea contractului pentru că legea este apărută în 2008, înainte de semnarea contractului. Este ca şi cum un proprietar de monument istoric vrea să vândă şi nu întreabă primăria dacă este interesată. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem să cumpărăm. Noi am fi vrut să preluăm acest imobil, pentru că nu există sală de spectacole în Copou. Nu s-a discutat cu cei care ocupă în acest moment clădirea. Noi discutăm cu proprietarul RADEF, care a încheiat tranzacţia”, a explicat Chirica. Contactat, Ghenadie Covaliu nu a dorit să comenteze declaraţia făcută de primarul interimar.
Şi Dacia e pe listă
Chirica a mai precizat că şefii de la Radef au promis că vor renunţa la sălile Victoria şi Republica fără să menţioneze obiectivele Dacia, Tineretului sau Copou. În acest moment, cinematograful Tineretului este în paragină, în urma unui incendiu, iar cinematograful Dacia este închiriat prin interpuşi de către deputatul Daniel Oajdea. Contactat telefonic, acesta nu a putut oferi lămuriri cu privire la durata contractului încheiat cu RADEF. „Sunt în şedinţă”, s-a scuzat Oajdea.
Nici conducerea RADEF Bucureşti nu a putut fi contactată, singurul număr disponibil al instituţiei fiind un număr de telefonie fixă la care se apelează în gol.
Nu puteau să reziste
Cinematografele Victoria şi Republica nu mai au nicio şansă să reziste mai ales că nu există niciun interes privind investiţiile din partea structurilor centrale. Mai mult, au acumulat datorii către furnizorii de utilităţi, situaţia fiind destul de sumbră: 14 spectatori pe zi. De exemplu, din 2011 cinematograful Victoria a înregistrat datorii la utilităţi de 50.939 lei, plus penalităţi de 200.296 lei.
E ceva distracție în spațiul cumpărat de Covaliu cu doar 226.000 de euro
Probleme pentru Skye
În fostul cinematograf din Copou, Ghenadie Covaliu a deschis clubul Skye. Conform datelor financiare, situaţia societăţii Bax Serv SRL nu este cea mai bună, aflându-se în reorganizare judiciară. În 2014, Covaliu apare asociat cu un anume Iurie Rusnac. Societatea a fost înfiinţată în anul 2000. Anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 384.774 lei şi un profit minor, cu un număr de 17 angajaţi. Cel mai bine le-a mers în 2008 când au înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei şi un profit de 170.835 lei.
Citește și Revoltător: Cinema Copou, cumpărat de Ghenadie la preț de vilă
RADEF, vaca de muls a tuturor
Conform presei centrale, cel mai atractive cinematografe din Bucureşti au ajuns şi în proprietatea unor oameni de afaceri care au devenit patroni de presă. În 2004, Domino Film SRL, care aparţinea Mediapro Pictures a lui Adrian Sârbu, a închiriat cu doi euro pe metru pătrat cinematograful Luceafărul din Bucureşti. L-a transformat în Pro Cinema. În acelaşi an, închiriază şi Cinematograful Libertăţii cu 95 eurocenţi pe metru pătrat. Peste un an, instituţiile de control au arătat că închirirerile sunt abuzive. Nu în ultimul rând, cinematograful Excelsior ajunge, indirect, la Dan Voiculescu. Chiria: 0,69 euro pe metru pătrat. În fostul cinema funcţionează studiourile Antena1 şi Antena3.