Săptămâna trecută, 7EST a publicat o anchetă referitoare la zecile de service-uri auto din Iaşi, care nu sunt autorizate de RAR. În aceste locuri, se folosesc piese de duzină, necertificate, meseriaşii sunt fără şcoală, reparaţiile sunt mai ieftine, dar fără nicio garanţie.
În condiţiile în care e vorba de încasări nefiscalizate, toţi banii se dau la negru şi asta fără ca reprezentanţii Registrului Auto Român să le inspecteze.
În plus, această piaţa neagră a service-urilor auto reprezintă o concurenţă neloială pentru cei care au investit sume uriaşe pentru a lucra correct şi, în unele cazuri, o mare sursă de şpagă pentru inspectorii RAR.
În sfârşit, s-au autosesizat!
La doar două zile de la apariţia anchetei noastre, timp de două zile, inspectorii RAR din 8 judeţe, împreună cu agenţi ai Poliţei Locale Iaşi, au desfăşurat o amplă acţiune de control în municipiul Iaşi şi în localităţile limitrofe. Astfel, s-au luat la puricat punctele de lucru unde se efectuează activităţi de reparaţii şi întreţinere a vehiculelor rutiere, la unele dintre acestea constatându-se că aparţin unor operatori economici neautorizaţi din punct de vedere tehnic.
În urma verificării a 83 de astfel de service-uri, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 73.000 de lei şi s-a decis oprirea activităţii pentru 13 agenţi economici, iar în cinci situaţii activitatea a fost doar suspendată.
Doar şase service-uri neautorizate
Deşi în Iaşi sunt zeci de astfel de şandramale unde nişte meseriaşi se joacă de-a mecanica, inspectorii RAR au descoperit doar şase ateliere unde se desfăşurau activităţi de reparaţii şi întreţinere auto, deşi la acea adresă nu figurau agenţi economici înregistraţi fiscal. În alte 14 cazuri, agenţii economici au fost chemaţi la sediul Registrului cu documente suplimentare, necesare pentru finalizarea acţiunii de control.
Citește și Piața neagră a reparațiilor auto: imensa baltă cu șpagă a RAR
Inspectorii RAR susţin că ei pot legal doar să verifica aspecte legate de capabilitatea tehnică doar la operatorii economici. În ceea ce-I priveşte pe cei neînregistraţi fiscal, persoane fizice care desfăşoară activităţi în spaţii private, este necesară o activitate a autorităţilor locale, inclusiv Primăria Iaşi şi Poliţie Locală, care să îi identifice, să îi oblige să se înregistreze fiscal şi să îi aducă la cunoştinţa RAR pentru a li se stabili capabilitatea tehnică.