Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după moartea a 14 oameni, Ionel Dumitriu şi-a reluat activitatea de transportator de persoane fără să arate că tragedia din 2009 l-a schimbat cu ceva. A trecut activitatea pe o firmă nouă, a pasat acţiunile pe numele soţiei, şi-a dublat numărul de curse, cifra de afaceri a crescut simţitor, dar responsabilitatea faţă de călători şi lege rămâne un vis. Firma Izvoraş SRL a primit zeci de amenzi în ultimii ani, unul dintre microbuze este un „cazan” cu 840.000 de kilometri la bord, şoferii nu taie bilete, iar deseori călătorii stau ca sardinele, capacitatea de locuri fiind mult depăşită. Instituţiile statului par incapabile să corecteze definitiv activitatea lui Dumitriu.
Afacerea sa a dus la la moartea a 14 oameni şi, cu toate acestea, Ionel Dumitriu îşi vede de treabă, încălcând din nou legile. Subterfugiile şi lipsa de reacţie a autorităţilor fac posibilă, în viitor, o nouă tragedie, cu acelaşi autor. Microbuzele lui Dumitriu, cu pasageri înghesuiţi, unii copii, străbat zi de zi acelaşi traseu al morţii, Iaşi-Scânteia, şi nimeni dintre cei abilitaţi nu face nimic.
Cursele spre Scânteia s-au reluat exact în aceleași condiții, cu amenzi de la autorități, cu hârburi care nu prezintă siguranță și cu capacitatea de transport depășită. E ca și cum firma de efecte pirotehnice și patronii de la Colectiv v-ar invita sâmbăta viitoare la o nou concert cu artificii.
S-au repliat urgent
Firma Izvoraş SRL Iaşi i-a aparţinut lui Ionel Dumitriu, acelaşi personaj care deţinea, pe 14 august 2009, firma Valcris Trans. Societatea din urmă avea, pe atunci, licenţa de traseu pentru traseul Iaşi-Scânteia, precum şi microbuzul implicat în accidentul din acea zi, soldat cu moartea a 13 călători şi a şoferului.
Cine ar putea crede că Dumitriu şi asociatul său de atunci, Constantin Scântei, au fost năuciţi şi nu au mai ştiut de ei din cauza tragediei, se înşală. După o lună, Registrul Comerţului înregistra deja suspendarea activităţii societăţii, patronii aşteptându-se la ce e mai rău pe partea de daune. În noiembrie 2009, traseul morţii a fost transferat pe altă societate din patrimoniul familiei Ionel şi Carolina Dumitriu, SC Izvoraş SRL, şi a rămas în portofoliul acesteia până în prezent.
Anul următor, alt pas spre ştergerea urmelor: Carolina Dumitriu a divorţat de soţul său care, într-un mod suspect, în plin proces penal, a renunţat la toate bunurile sale în favoarea soţiei. Inclusiv firma Izvoraş SRL i-a cedat-o acesteia, împreună cu traseele de transport judeţene câştigate de societate. Conform Registrului Comerţului, administrator al Izvoraş SRL este şi în prezent Ionel Dumitriu. Acest lucru indică faptul că separarea din 2010 a fost de formă.
Microbuzul de Ipatele, care trece prin Scânteia, are 840.000 km la bord și arată deplorabil
Fără bilet şi cu loc în picioare
Una dintre cursele microbuzului de Ipatele, care trece şi prin Scânteia, pleacă din Autogara Metchim din Păcurari, în fiecare zi, la ora 10.15. De la peronul autogării, microbuzul pleacă de cele mai multe ori gol, pentru că următoarea oprire este lângă Gara Mare, la Oficiul Poştal nr. 2. Mai bine de jumătate din microbuz se umple aici cu oameni simpli, având câteva sacoşe de cumpărături. Traseul continuă apoi pe Nicolae Iorga şi, lângă clădirea Direcţiei Regionale Vamale, o nouă oprire. Microbuzul este deja plin. Pe traseu – Pasaj Nicolina – Capăt CUG, şoferul opreşte aproape în fiecare staţie de autobuz şi, dacă sunt pasageri care să meargă spre Ciurea, Mogoşeşti, Grajduri sau Scânteia, toate comune aflate pe drum spre Ipatele, şoferul nu refuză. Se poate călători pe o distanţă de 40 de km în picioare fără nici o problemă.
Din comentariile pasagerilor rezultă foarte clar că trei oameni în picioare nu reprezintă deloc aglomeraţie şi că, de multe ori, microbuzul geme de lume. Deja este doar un detaliu faptul că pentru banii daţi pe un bilet – 4 lei până la Mogoşeşti – şoferul nu a tăiat nici un bilet. Cu o zi înainte, pe acelaşi traseu, dar până la Ciurea, încasase 2,5 lei, tot fără a oferi nimic în schimb.
29 de curse de Scânteia plus 4 de Ipatele
Conform documentaţiei de pe site-ul Consiliului Judeţean Iaşi, instituţie care a intermediat obţinerea licenţelor între Ministerul Transporturilor şi firmele care au licitat, Izvoraş SRL deţine, în prezent, nouă trasee. Dintre acestea, de departe cel mai important este cel de Scânteia, care nu mai are capătul în comuna ieşeană, ci la 3 kilometri mai departe, în Boroseşti. Actele dovedesc faptul că firma Izvoraş SRL are 29 de curse zilnic, realizate cu 4 maşini – 3 microbuze de 19 locuri şi unul de 14 locuri.
Pe lângă traseul Scânteia – Boroseşti, firma mai operează, până la intersecţia cu Scânteia, un traseu de Ipatele, deservit de o singură maşină. Starea acesteia este jalnică. Plină de praf şi de mizerie, maşina, un Iveco, are la bord peste 840.000 de km. “Dacă maşina este întreţinută, poate avea şi mult mai mult de atât. Mai mult ca sigur, o maşină care transportă persoane din 2004-2005 a trecut de câteva ori peste numărul de 1 milion de kilometri, cât este cifra maximă înregistrată la bord”, ne-a explicat un inginer de la un service auto.
Luni, 23 noiembrie 2015: spre Scânteia se merge în picioare, bilet nu se taie. Patronul Dumitriu se joacă cu legile
Amenzi pe bandă rulantă, toate contestate
Din anul 2009, de la data accidentului de la Scânteia, când activitatea Valcris Trans a fost mutată pe Izvoraş SRL, firma a primit zeci de amenzi din partea mai multor instituţii de control, dar le-a contestat pe toate. Cele mai multe – 10 - sunt de la Poliţia Locală Iaşi şi vizează în special parcarea în locuri interzise. Urmează 8 amenzi de la CNADNR, pentru lipsa rovinietei care permite circulaţia pe drumurile naţionale.
În top urmează însă 4 amenzi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi una de la RAR. Inspectoratul şi RAR verifică parametrii tehnici ai maşinilor, defecţiunile acestora, depăşirea timpilor de condus de către şoferi şi respectarea greutăţii maxime admise sau a numărului de pasageri dintr-un autovehicul. „Nu putem să ne pronunţăm acum în legătură cu amenzile de la Izvoraş SRL Iaşi, dar pot spune că toate controalele noastre vizează probleme de siguranţă în trafic: starea maşinilor sau a şoferilor. Amenzile de după 2012 sunt aplicate de noi, cele de dinainte de către RAR sau ARR”, a precizat Mădălin Timofte din cadrul Inspectoratului.
În lista amenzilor primite de-a lungul vremii de Izvoraş SRL se mai numără cele de la ITM şi de la ANAF. La numerele de telefon ale proprietarului, respectiv administratorului Izvoraş SRL nu a răspuns nimeni.
Accidentul din 2009 a bulversat o ţară întreagă
Accidentul de la Scânteia
Pe 14 august 2009, un tren care pleca din Iaşi către Braşov a izbit în plin un microbuz aflat pe şine în comuna ieşeană Scânteia. Salvatorii trimişi la locul accidentului, unul dintre cele mai grave de acest fel, a găsit 13 cadavre şi trei răniţi, dintre care unul foarte grav – şoferul Răzvan Apostu. Acesta a murit trei zile mai târziu.
În urma anchetei s-a stabilit că şoferul a ignorat semnalele de la barieră, fiind preocupat să numere banii. Când a văzut trenul, s-a panicat şi a oprit motorul. A încercat să pornească, l-a oprit din nou şi a fost izbit de tren. Iniţial, Ionel Dumitriu, unul dintre cei doi proprietari ai Valcris Trans, a încercat să spună anchetatorilor că Răzvan Apostu făcea transport fără ca el să ştie şi că ceruse microbuzul să-l testeze pentru a-l cumpăra. S-a aflat însă, după aceea, că şoferul lucra de fapt la negru.
Citește și EXCLUSIV. O „scrisoare pierdută” incendiază PSD: „Vrem capul lui Lupu!”
Patronii Ionel Dumitriu şi Constantin Scântei au fost acuzaţi de nerespectarea regimului de transport rutier, fals intelectual, uz de fals şi vătămare corporală din culpă. Au primit pedepse de 3 ani de închisoare cu suspendare. Societăţile de asigurare care au plătit daunele victimelor nu au avut ce să-i mai ia după proces, pentru că între timp Dumitriu divorţase. Carolina a primit cele mai valoroase proprietăţi: Izvoraş SRL şi un teren. Ionel Dumitriu s-a ales cu 50 % din Valcris Trans, firmă suspendată, 10% din Dio Trans, altă firmă supendată şi 50 % dintr-o mică firmă de la Ipatele.
Carolina şi Ionel Dumitriu, la ieşirea din Parchet, după accidentul de acum şase ani
Afacerea e stabilă
Cifra de afaceri a SC Izvoraş a început să crească în anul 2009, când a preluat traseele de la Valcris Trans. Conform Ministerului Finanţelor, societatea a înregistrat în acel an o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei, cu aproape 400.000 de lei mai mare decât în 2008. Cifra de afaceri a ajuns în 2010 la 1,7 milioane de lei, la 2,35 milioane în 2011, an în care a fost înregistrat 125.000 de lei profit. În 2012, cifra de afaceri a fost de 2,2 milioane de lei, iar în 2013 şi 2014 de câte 2,3 milioane de lei. În toţi aceşti ani, în mod curios, au fost raportate profituri sau pierderi nete foarte mici, de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei.