Bianca Pavel, naşa preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Iași, liberalul Cristian Adomniţei, a primit fără licitaţie un contract de 20.000 de euro de la OTIMMC, instituţie controlată de PNL Iaşi. Banii au fost daţi pentru organizarea unui târg de meşteşugari, la jumătatea lunii noiembrie. Relaţia Biancăi Pavel cu Oficiul este mai veche, firmele sale stabilind recorduri la nivel naţional: au primit dublă şi triplă finanţare prin programele derulate pentru sprijinirea societăţilor la început de drum. Alţi 15.000 de euro, „sparţi” în patru contracte mai mici, atribuite tot direct, au ajuns la Vali Ţugui, alt personaj din siajul PNL Iaşi. Propulsat în 2013, de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Relu Fenechiu, director general în minister, Ţugui a luat un purcoi de bani de la Oficiu pentru a populariza târgul la televiziunea sa online, „celebra” IBS.TV
„Iubirea” de partid nu se uită niciodată. În noiembrie 2015, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Iaşi, Narcis Tăbăcaru, a dat parandarătul în contul sprijinului pe care i-l oferă PNL Iaşi pentru a fi şef al instituţiei. 35.000 de euro au ajuns, fără licitaţie, la naşa de cununie a fostului lider PNL, Cristian Adomniţei şi la un personaj notoriu în filiala din Iaşi, foarte apropiat de alt fost şef al liberalilor ieşeni.
Toţi banii la Bianca
În perioada 16 – 20 noiembrie 2015, în cadrul Programului naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, OTIMMC Iaşi a organizat, la Palas Mall, Târgul Regional pentru Meşteşuguri şi Artizanat. De organizare s-au ocupat două firme din Iaşi, Spes Consulting SRL şi Ever Shape SRL. Cea de-a doua societate, la care 90% din acţiuni sunt deţinute de Felicia Artenie (o rudă a Biancăi Pavel care locuieşte în apartamentul din Oancea al acesteia) a primit 88.500 de lei pentru servicii de organizare. Caietul de sarcini indica faptul că „spaţiul va fi pus la dispoziţie de OTIMMC Iaşi”, aşadar Ever Shape nu a trebuit să plătească vreo sumă către Palas. În schimb, firma a adus mobilierul necesar amenajării unor ateliere destinate meşteşugarilor, mobilier pe care l-a luat înapoi după închiderea manifestării.
Luată prin surprindere, Bianca Pavel a respins faptul că ar avea vreo legătură cu firma: „E un client al nostru, îi executăm comenzi și le facturăm”. I s-a pus totuși în vedere că numărul de telefon de la Ever Shape, menționat la datele de contact ale firmei, este același cu numărul menționat la fostul Restaurant Camelot și același cu cel publicat de Bianca Pavel într-un anunț de vânzare a unui teren de 700 mp în Tudor Vladimirescu. Pusă în fața acestor detalii, Bianca Pavel a motivat că nu mai poate vorbi: „Mă grăbesc, sunați-mă altă dată”. Ulterior, n-a mai răspuns la telefon.
Conform caietului de sarcini, 80-90% din cei 88.500 de lei oferiți de OTIMMC au mers pentru închirierea mobilierului produs de Bianca Pavel.
Jumătate dintr-un film făcut la târg de familia Ţugui (foto mic) l-a reprezentat un interviu cu şeful OTIMMC Iaşi, Narcis Tăbăcaru (foto mare, dreapta)
Acces la finanțări publice cu nemiluita
Nu este prima relaţie a Biancăi Pavel cu OTIMMC. După falimentul Restaurantului Camelot din Campusul Tudor Vladimirescu, al cărui teren l-a închiriat de la Universitatea Tehnică, nemaiplătind chiria (în 2014, instanţa a dispus evacuarea şi a stabilit datorii ale firmei de 26.400 lei), femeia s-a orientat către afaceri de fabricare a unor produse manufacturiere, mai ales decuparea 3D a diverselor materiale.
Amenajarea unor locuri din oraş destinate copiilor pe timpul Sărbătorilor de iarnă, contracte atribuite de Servicii Publice sau trofeele de la recenta Gală a Operei Iaşi au fost realizări ale firmelor sale.
Până la acest moment însă, femeia pare că şi-a folosit din plin influenţa. Conform site-ului Tehnopolis, una dintre firmele familiei, Sit Trader Prod, a primit 154.000 de euro finanţare europeană cu sprijinul acestei instituţii subordonate, la acea vreme, finului Adomniţei. La rândul său, Ever Shape a încasat trei finanţări de la OTIMMC, în valoare totală de aproape 570.000 de lei, în 2011, 2012 şi 2014, fiind printre puţinele din ţară care au reuşit această performanţă.
Neagă realitatea
Şi o altă societate a Biancăi Pavel, Arhiliberal Design, sare din normalitate la acest capitol, Curtea de Conturi prezentând o listă cu 44 de firme din România care au primit dublă finanţare via OTIMMC, între 2011 şi 2013, printre acestea fiind şi această firmă, cu un total de aproape 140.000 de lei.
În ciuda evidenţelor, certificate şi de Registrul Comerţului, Bianca Pavel a încercat să nege legăturile cu firmele de mai sus: „Nu ştiu, am avut mai multe numere de telefon de-a lungul anilor” sau „Nici de această firmă nu ştiu nimic”, ultimul răspuns fiind despre Arhilberal Design unde, de fapt, deţine 100%. În final, Pavel s-a fâstâcit şi a spus că nu mai are timp să vorbească. „Aveţi şi mailul meu, dacă sunteţi atât de bine informaţi”, ne-a răspuns Bianca Pavel, cu invitaţia de a-i trimite întrebări. Femeia de afaceri nu ne-a mai răspuns până la închiderea ediţiei. Şeful OTIMMC Iaşi nu a putut fi contactat, în ciuda efoturilor repetate.
Târgul a arătat bine, surprinde însă împăienjenișul de firme sub care Bianca Pavel își ascunde identitatea
Fenechiu a avut mare grijă de el
Al doilea profitor OTIMMC, pe linie de partid, este Vali Ţugui, numit în 2013 director general în Ministerul Transporturilor în timpul mandatului lui Relu Fenechiu, lider PNL Iaşi la acel moment. Ce vremuri: Fenechiu îl pusese şi membru în Consiliile de Administraţie de la CFR Marfă, unde primea 2.000 de euro pe lună şi de la Alpha Rocas (firma de catering a Aeroportului Otopeni) de unde mai încasa 6.000 de euro anual.
După intrarea la închisoare a acestuia, Ţugui nu a rupt deloc legăturile cu partidul-mamă-tată, fiind orator de bază la întrunirile de anul trecut în care PNL Iaşi milita pentru construirea Autostrăzii Moldova.
Cu OTIMMC Iaşi, firma Spes Consulting a lui Ţugui a încheiat un contract de 44.890 lei pentru servicii de promovare a târgului.
Ţugui: OTIMMC m-a invitat
Întreprinderea Individuală a soţiei şi aceeaşi firmă Spes a mai primit alte trei contracte de la Tăbăcaru, în octombrie-noiembrie 2015, pentru servicii promovare şi editare materiale video, organizarea de seminarii şi work-shop-uri în cadrul EMPRETEC, un alt proiect derulat de instituţie.
Referitor la primul contract, de 10.000 de euro, Ţugui recunoaşte că „a fost încheiat prin achiziţie directă. Din câte mi-aduc amine, am primit o invitaţie prin fax de la cei de la OTIMMC Iaşi.“ Ţugui neagă însă vreo conexiune politică: „Eu nu am fost şi nici nu sunt membru PNL. În trecut, eu am fost membru PDL şi pe urmă am fost exclus.“
Morala: oricât de grea ar fi iarna, partidul e o pătură care te învelește, ferindu-te de vremea rea. Ai nevoie de bani? Instituțiile statului îți stau la dispoziție. Doar întinzi mâna și iei.
Pentru ce a încasat Ever Shape 20.000 de euro
Potrivit contractului încheiat de OTIMMC cu Ever Shape, firma trebuia să asigure o suprafaţă de aproximativ 100 mp în care să se desfăşoare ateliere de lucru cu tema promovării în rândul tinerilor a serviciilor şi produselor realizate de către artizani şi meşteşugari. Luând la rând obligaţiile societăţii, prevăzute în contract, 7EST a calculat că transportul standurilor au costat câteva mii de lei, materialele necesare susţinerii atelierelor de lucru - 13.500 de lei, plata a două persoane ca „personal support”, aproximativ 600 de lei. Firma ieşeană se mai obliga să realizeze identitate eveniment, semnalistică pentru prezentare expozanţi; servicii management, prezentare, informare, distribuire materiale de promovare şi prezentare (aproximativ 17.800 de lei), transmitere invitaţii de participare, realizare diplomă (aproximativ 1.000 de lei), asigurare curăţenie pe timpul târgului şi la predarea spaţiului (aproximativ 3.000 de lei).
Trăgând linie, din cei 88.500 de lei, Ever Shape a rămas cu un profit aproximativ de circa 50.000 de lei.
Aşa arată „televiziunea” care a păpat bani buni de la OTIMMC Iaşi
Mii de euro băgaţi în promovare pe IBS.TV, televiziune-fantomă cu audiențe falsificate
Pentru promovarea târgului, Spes Consulting a primit suma de 44.890 de lei. Cea mai mare parte a banilor a mers pe difuzarea unor filme de prezentare a târgului la televiziunea online IBS.TV, altă afacere a familiei Ţugui. 7EST a calculat că familia Ţugui a rămas din acest contract cu un profit de circa 20.000 de lei.
În cadrul unuia dintre contracte, Ţugui s-a angajat la difuzarea clipului de prezentare al Târgului care să atingă 10.000 vizualizări pe Facebook. Vizualizările şi utilizatorii de pe site-ul televiziunii, cruciali în obţinerea de contracte, mai ales că IBS.TV emite doar online, reprezintă un câlcâi al lui Ahile pentru afacerea familiei Ţugui. În vara anului trecut, după ce acţionarii s-au lăudat că atinseseră aproape 30.000 de spectatori într-o zi, analistul web Bogdan Panţoc a scris pe blogul personal un material cu titlul „IBS TV – un site prea mic pentru ce visează să fie”, unde a analizat datele din spatele acestei cifre şi a ajuns la concluzia: „La cum arată, estimez multe luni în care s-au adunat vizitele respective”.