
Caz fără precedent la o instituţie de stat: 13 persoane care au câştigat prin concurs posturi de inspectori vamali au rămas pe drumuri după ce şefii au refuzat să le semneze actele de numire în funcţii. Motivul ar fi o sesizare de la Bucureşti, venită însă după terminarea concursului. Păgubiţii s-au adresat instanţei în încercarea de a-şi primi locurile de muncă.
Mister la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi: instituţia refuză să emită actul de numire pentru 13 persoane care au câştigat posturi de vameşi în urma unui concurs derulat în toamnă. Nemulţumiţi, 12 dintre aceştia au dat în judecată Direcţia.
Acuzaţii de abuz de putere
Situaţie ciudată la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi. Un concurs organizat de instituţie pentru ocuparea mai multor posturi în cadrul Direcţiei Vamale a stârnit controverse, după ce mai mulţi candidaţi s-au prezentat la concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspectori vamali, agenţi vamali sau controlori vamali.
Anunţul de recrutare a fost publicat pe site-ul DGRFP pe 6 august 2015. Mai mulţi candidaţi au reuşit să treacă testul, dar nu au mai primit posturile pentru care au concurat. Explicaţiile autorităţii au fost sterile, ceea ce a făcut ca mulţi dintre cei declaraţi admişi să acuze instituţia de abuz de putere, deoarece alţi candidaţi prezenţi la concurs şi-au luat posturile în primire.
Vămile din câteva puncte de frontieră au rămas fără 13 inspectori
În încercarea de a-şi face dreptate, 12 candidaţi admişi au acţionat în instanţă Direcţia, cerând daune morale şi obligarea emiterii unui act de numire în funcţie. Este vorba de Răzvan Petru Geambazu, Iuliana Cozlosche, Ioan Hunea, Iustinian Epure, Ioan Samson, Ilie Onofrei, Anca Şandru, Cătălin Mărculeţ, Veronica Cărăbuş, Diana Şerbescu, Mugurel Călin şi Mihai Buruiană.
Controlorii, da. Inspectorii, nu
Posturile scoase la concurs erau disponibile la punctele de frontieră Albiţa, Dorneşti, Rădăuţi-Prut, Siret, Stânca-Costeşti. Cei 12 reclamanţi îi scot ţapi ispăşitori pentru situaţia lor pe Constantin Conta, şef Serviciu Resurse Umane, pe Dan Nechifor, director executiv Servicii Interne, şi pe Marian Bosianu, şeful de la acea vreme al instituţiei, demis între timp. „Reclamanţii au fost declaraţi admişi. În termen de 15 zile, Compartimentul de resurse umane are obligaţia de a emite propunerile de numire a candidatului declarat admis. Or, domnul Conta Constantin şi Nechifor Dan nu şi-au îndeplinit obligaţia şi nu au procedat la emiterea propunerilor de numire, doar în ceea ce priveşte reclamanţii. În atare condiţii, este evident că atitudinea pe care au înţeles să o adopte persoanele din conducerea DGRFP Iaşi se circumscrie unei discriminări, în condiţiile în care persoanele ce au concurat pentru funcţiile de control vamal au primit numirile, şi-au început activitatea, iar persoanele cu studii superioare care au promovat concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspector vamal li s-a refuzat eliberarea numirilor”, spun reclamanţii în cererea de chemare în judecată de la Tribunalul Iaşi.
„S-au făcut înştiinţări la DNA Iaşi, la prim-ministrul României şi alte instituţii despre situaţia noastră. Sper să se facă dreptate.” Iuliana Cozlosche, vameş fără post
Sesizări peste tot
Printre cei care acuză o nedreptate în acest caz se numără şi Iuliana Cozlosche, fost purtător de cuvânt al Prefecturii Iaşi. Aceasta a precizat că a învăţat zi şi noapte, timp de o lună, pentru a bate concurenţa. A reuşit, dar în zadar. „Nu au fost probleme cu concursul. Acesta s-a desfăşurat conform legii. La o zi după afişarea rezultatelor, pe 7 octombrie, am fost anunţaţi verbal că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a cerut suspendarea concursului. Cum poţi suspenda ceva ce s-a finalizat? Este un abuz. Am învăţat pentru un post de inspector debutant la Sculeni. Au fost 20 de candidaţi pe un loc. S-au făcut înştiinţări la DNA Iaşi, la prim-ministrul României şi alte instituţii despre situaţia noastră. Sper să se facă dreptate. În acest moment, nimeni nu îşi asumă decizia. 13 persoane sunt în această situaţie, dar numai 12 au făcut acţiune în instanţă”, a declarat Iuliana Cozlosche.
Au rămas şi fără serviciul anterior
Reprezentanţii DGRFP nu au oferit prea multe detalii despre acest concurs. „Atâta timp cât procesul se află pe rol, instanţa va hotărî ce se va întâmpla mai departe”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al instituţiei.
Candidaţii sunt supăraţi şi pentru că, înainte de concurs, erau angajaţi la diferite societăţi comerciale şi, în consecinţă, au demisionat ştiind că au alt loc de muncă şi s-au trezit că au pierdut şi posturile respective, dar nici nu au fost încadraţi cum sperau.
Magistraţi Tribunalului Iaşi vor decide anul viitor dacă reclamanţii vor fi repuşi în drepturi. Aceştia cer drepturile salariale începând cu data de 26 octombrie 2015, dată la care consideră că trebuiau angajaţi, plus daune morale de 5.000 de lei de la persoanele care refuză numirea lor pe posturi.
Bosianu şi-a pierdut funcţia pentru că nu ar fi ascultat ordinele de la Bucureşti
Bosianu, zburat tot din cauza unor concursuri
Marian Bosianu nu a putut fi găsit pentru a explica de ce candidaţii admişi în urma concursului nu şi-au primit posturile cuvenite. Bosianu a fost demis în această toamnă, motivaţia şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, fiind aceea că nu a respectat o decizie potrivit căreia, la fiecare concurs de promovare organizat de Finanţe, trebuie să facă parte din comisii şi un inspector de integritate desemnat de structurile centrale.