Quantcast
Channel: 7 EST - 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

De ce l-a proptit Chirica pe Cîtea la Salubris: era şomer

$
0
0
De ce l-a proptit Chirica pe Cîtea la Salubris: era şomer
Noul motto din PSD Iaşi ar trebui să fie: „Fă ce zice Cîtea, nu ce face Cîtea”. Motivul pentru care pesedistul Vasile Cîtea a primit, pe criterii politice, postul de director adjunct la Salubris, este uluitor: nu mai avea serviciu. Îşi vânduse acţiunile de la firma la care era angajat, pierduse şi funcţia de consilier de ministru, aşa că primarul Mihai Chirica l-a angajat pe nepusă masă. Cu puţin timp înainte, cei doi fuseseră autorii puciului în PSD Iaşi, promiţând reformă, cinste şi ruperea definitivă de metodele contoversate ale „foştilor”.

 

Angajarea surprinzătoare a pesedistului Vasile Cîtea, la începutul lunii decembrie, ca director adjunct la Salubris, a produs rumoare în spaţiul public, deoarece amintea de numirea pe criterii preferenţiale a clientelei politice. Pompos, Cîtea declara atunci că numirea „reprezintă o provocare pentru mine”. Ce n-a spus: evitarea deplasărilor periodice la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu carnetul de şomer îm mână.

 

Sună un prieten

După decesul din toamnă al lui Cătălin Creangă, director adjunct de la Salubris, înlocuitor a fost numit Vasile Cîtea, membru de vază PSD şi consilier judeţean. Alături de primarul Mihai Chirica, el a fost în prima linie a unei tabere care a încercat să pună mâna pe putere în filială după vidul provocat de problemele penale ale fostului lider, Gheorghe Nichita. Prin urmare, numirea a fost văzută de toată lumea ca o recompensă din partea lui Chirica, în a cărui subordine se află Salubris. Motivul real al mişcării este într-un fel cinic: Cîtea nu mai avea serviciu aşa că a a fost „ajutat de un prieten”, prin sfidarea regulilor din administraţia publică locală, de angajare datorită competenţei.   

 

Mânuţele lui Cîtea au lăsat soft-urile şi clanţele de minister pentru containere de gunoi, dar merită: salariu de patru ori mai mare

Dependenţi de The Red Point

Declaraţiile de avere din ultimii ani arătau că Vasile Cîtea, dar şi soţia sa, Mihaela, precum şi unul dintre copii erau angajaţi la The Red Point SA, firmă de software la care patron este Bogdan Solcanu, fiul altui fost lider al PSD Iaşi. La această societate, Cîtea Senior deţinea şi 18,5% din acţiuni. Declaraţia de avere din iunie 2015 menţiona un venit mediu net de circa 1.000 de lei lunar pentru Vasile Cîtea, 3.600 lei pentru soţie şi 2.700 lei pentru fiul său, împreună cu care locuieşte.

Capul familiei mai încasa indemnizaţia de consilier judeţean (circa 800 lei pe lună) şi cea de consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului din acea vreme, Gabriela Szabo (circa 2.300 de lei pe lună).

În vară însă, Cîtea a înstrăinat acţiunile de la firmă către un anume Vasile Şecman (23 de ani) din Cîmpulung Moldovenesc, rămânând fără serviciu.

 

Ghinion: a căzut şi Guvernul, s-a mai dus o slujbă

Tragedia de la Colectiv, care a dus la demisia Guvernului Ponta, în luna noiembrie, l-a lăsat şi fără postul de consilier, singurul său venit fiind, prin urmare, indemnizaţia de la Consiliul Judeţean. Omul avea nevoie disperată de un loc de muncă. Spre deosebire de alţi ieşeni, pentru el s-a găsit urgent o soluţie, după ce partidul i-a oferit un serviciu „peste rând”.

Supărat pe 7EST după un material în care era acuzat că nu poate justifica 150.000 de dolari din declaraţia de avere, Cîtea nu a fost deloc încântat de subiect. „Umflaţi lucrurile, nu sunteţi corecţi. A fost urât ce aţi făcut. Întrebarea poate fi corectă, dar problema e cum o pui în pagină. Dacă aţi scrie ce spun eu, nu m-ar deranja deloc. Ies eu prost. Dacă ar fi realitatea, nu ar fi o problemă. Am renunţat la firma pe care o aveam, la Red Point, din vară. Am avut salariul de la minister. Probabil, în viitor o să-mi mai deschid firme, o să mă implic în alte job-uri. Mulţumesc lui Dumnezeu, am şi doi copii care câştigă destul de bine, şi stăm toţi în aceaşi casă. Eu zic că e relaxant”, a spus Cîtea, într-un moment de sinceritate.

Noul director adjunct va încasa o sumă frumoasă, chiar de invidiat de colegii din sectorul bugetar: circa 4.000 de lei lunar net, la care se adaugă primele de performanță. Salubris având profit an de an.

 

Liberalii vor rapid un concurs

Liderul liberalilor din Consiliul Local nu vede cu ochi buni numirea lui Cîtea la Salubris. Marius Dangă explică că nu cunoaşte competenţele pesedistului. Dar doreşte ca postul, ocupat temporar, să fie scos la concurs în cel mai scurt timp. „Numirea poate fi comentată din două direcţii: una politică şi alta privind competenţa managerială. Nu-i cunosc competenţele, nu ştiu ce a făcut la viaţa lui. Ordonanţa 109/2011 a apărut tocmai pentru a stopa astfel de numiri. Pe zona de interimat nu sunt reglementări. Sper să se organizeze cât mai repede un concurs pentru recrutarea de adjunct. Salubris nu este un serviciu social pentru oamenii politici”, a declarat Dangă.

 

 În vecinătatea Sinta există o mare problemă pentru Cîtea

Misterul terenului de 150.000 de dolari

Vasile Cîtea susţine că în 2008 a cumpărat de la o firmă, cu 150.000 de dolari, un teren în apropierea clădirii Sinta. Într-un interviu acordat 7EST, în toamnă, politicianul a precizat că banii i-a obţinut prin calitatea de acţionar în mai multe firme şi din împrumuturi. Analiza detaliată a declaraţiilor de avere nu justifică în niciun fel achiziţia: în documente nu apar împrumuturi, dividende sau alte surse de venit decât salariile din care trăia familia la acel moment.

 

Tunul ratat de la Minister

2015 a însemnat pentru Cîtea ratarea unui plan de zile mari, demn de loviturile de pe vremea mandatului colegului său de partid, Adrian Năstase. În vară, Ministerul Tineretului şi Sportului, unde Cîtea era consilierul ministrului, a pus la bătaie 3,2 milioane de lei, din fonduri europene, pentru achiziţia unui soft. Au fost depuse două oferte, una aparţinând asocierii The Red Point (devenită, între timp, Arwen Professional Services)-Siveco-Red Point Software Solutions Iaşi (fostă Best Point Consulting). Ultima societate are acelaşi sediu cu The Red Point şi aparţine unei foste angajate la firma din urmă.

 

Citește și EXCLUSIV. Notara Maximovici prinsă în interceptări în Dosarul Ailenei: „Știu că sunt în culpă” (Stenograme)

 

În final, după căderea Guvernului, contractul a ajuns la concurenţii celor din Iaşi, dar rămâne întrebarea dacă lucrurile ar fi stat la fel şi dacă PSD ar fi rămas la guvernare. Mutarea din vară, când, la momentul depunerii ofertelor, Cîtea a ieşit din firmă pentru a evita conflictul de interese, arată că asocierea era foarte decisă să pună mâna pe contract.  


Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48