![GALERIE FOTO. Doctoratul lui Coman, un coșmar: 100 de pagini furate cuvânt cu cuvânt (TEXT INTEGRAL)](http://7est.ro/media/k2/items/cache/6d60e922fffd2c92e24fa1ff5b7febf0_L.jpg)
Şef de promoţie, Cosmin Coman a copiat o treime din teza de doctorat. 20 de pagini furate dintr-un foc de la doi autori. De la Ștefan Prutianu a copiat inclusiv impresii personale cu valoare de pildă. A fost primul din generaţia sa atât la studiile de licenţă, cât şi la master. Cu toate acestea, Cosmin Coman, om-cheie în Primăria Iași timp de un deceniu, este suspect de plagiate în serie în lucrarea de doctorat. Circa o treime din teză este copiată din mai multe cărţi, site-uri şi documente oficiale care nu sunt menţionate nicăieri. Pe baza acestui doctorat, Coman a primit timp de şase ani un spor de 15% la salariu, în total circa 30.000 de lei.
Fostul director de Programe europene din cadrul Primăriei Iaşi, Cosmin Coman, recent demis din această funcţie, este suspect că a plagiat o bună parte din teza de doctorat cu denumirea „Managementul marketingului în serviciile publice“, sub îndrumarea conducătorului ştiinţific Aurel Brânză, lucrare susţinută în toamna lui 2004, la şase luni după intrarea în vigoare a unei legi care incrimina plagiatele.
Aproape o treime din teză este preluată cu „copy-paste“ din mai multe lucrări, dar şi de pe unele site-uri sau din documente cum ar fi Strategia Guvernului privind Dezvoltarea Serviciilor Publice de Gospodărire Comunală. Fără ghilimele, fără note de subsol, în cele mai multe dintre cazuri fără ca lucrările de unde s-a preluat să fie menţionate în bibliografie.
91 de pagini cu paragrafe copiate
Din cele 314 pagini, cât are teza de doctorat, în cel puţin 91 de pagini sunt paragrafe plagiate, marea majoritate dintre acestea fiind scrise după modelul „copy-paste“ din alte cărţi sau surse.
Autorii plagiaţi de către Cosmin Coman în lucrarea sa de doctorat sunt Ştefan Prutianu, Valerică Olteanu şi Iuliana Cetină, Vasile Tran şi Irina Stănciugelu, Sica Stanciu, Virgil Balaure, Dumitru Iacob şi Diana-Maria Cismaru, Călin Hintea şi Călin Ghioltan. Cea mai mare parte a acestor autori nu sunt menţionaţi deloc în teză, nici măcar în bibliografie.
Coman a copiat şi două pagini din nişte articole apărute pe site-ul www.enrin.grida.no , dar şi două pagini din Strategia Guvernului privind Dezvoltarea Serviciilor Publice de Gospodărire Comunală, Bucureşti, document publicat pe 20 august 2001.
„Cartea mea era un bun public. Dacă a copiat din ea înseamnă că era ceva de valoare. Mie, Cosmin mi s-a părut un tip simpatic şi l-am preţuit ca student şi ca om. Mă bucur că am scris lucruri valoroase, care sunt preluate de alţii!” Profesorul Ştefan Prutianu, “victimă” a lui Coman
Ştefan Prutianu, autorul preferat pentru plagiat
Cele mai multe pagini sunt copiate din lucrarea lui Ştefan Prutianu. Astfel, un total de 22 de pagini sunt luate, cuvânt-cu-cuvânt, din cartea profesorului universitar de Comunicare şi negociere în afaceri. De menţionat este şi faptul că lucrarea nici nu este măcar menţionată în bibliografie. „Există două căi extreme către marea audienţă în comunicarea publică şi de masă: fie faci exact ceea ce aşteaptă toată lumea,fie faci ceva ce nu aşteaptă nimeni. Practic, însă, calea de succes este combinaţia dintre cele două extreme“, este primul dintre paragrafele “furate” din lucrarea menţionată, fără citarea sursei şi fără a fi pus între ghilimele.
„A uitat“ şi de Vasile Tran
Un alt autor, de la care Cosmin Coman a copiat 14 pagini, este Vasile Tran, profesor universitar doctor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.
„În timp ce publicitatea comercială laudă atuurile produselor pentru a-i face pe oameni să le cumpere, comunicarea publică, ale cărei tehnici şi mijloace sunt asemănătoare datorită utilizării generalizate a posibilităţilor mediatice (…). Comunicarea elaborată ştiinţific studiază toate caracteristicile tabagismului, relaţiile de dependenţă ale organismului în privinţa consumului analizând toate mijloacele persuasive apte să modifice comportamentele“, este un paragraf copiat din lucrarea „Teoria comunicării“ a lui Tran, tot fără citarea sursei şi fără a fi pus între ghilimele.
{gallery}plagiatcoman{/gallery}
Lista celor plagiaţi de Coman e lungă şi ruşinoasă pentru cel de care a depins, într-o bună măsură, soarta oraşului
Autori prezenţi în bibliografie şi atât
Unii dintre autorii plagiaţi de Cosmin Coman se pot considera oarecum „fericiţi“, pentru că măcar acesta i-a pomenit în bibliografia tezei de dictorat. Este cazul lucrării „Marketingul serviciilor“, scrisă de Valerică Olteanu şi Iuliana Cetină, de unde Coman a copiat 20 de pagini, precum şi al cărţii „Bazele generale ale marketingului“, scrisă de Sica Stanciu, de unde au fost luate cu metoda „copy-paste“ 13 pagini.
„Evoluţia teoriei şi practicii de marketing relevă sporirea interesului particular şi public manifestat de tot mai multe organizaţii din varii domenii de activitate şi din diverse ţări ale lumii, mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate, pentru însuşirea şi aplicarea concepţiei de marketing, considerată cheia succesului lor în prezent şi în viitor“, este primul dintre paragrafele luate din lucrarea Sicăi Stanciu, fără a fi pus între ghilimele.
Stanciu: „Mi-e jenă să mai spun că sunt doctor!“
Sica Stanciu nu s-a arătat surprinsă că lucrarea sa a fost plagiată, aceasta precizând că nu e prima dată când află că cineva i-a plagiat vreo lucrare.
„Am observat că, după Revoluţie, multe teze de doctorat au fost plagiate. Am mai avut cazuri în care lucrări de-ale mele au fost plagiate. Eu am muncit câţiva ani pentru a susţine lucrarea de doctorat, dar, acum, e altceva. Internetul le pune la dispoziţie tinerilor toate lucrările şi, cu ajutorul «copy-paste-ului», şi-au făcut lucrarea în câteva zile. Sincer, mi-e jenă să mai spun că sunt doctor!“, a precizat Sica Stanciu.
Şef Comisie Etică: „O formă de înşelare”
Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Ovidiu Gavrilovici, ne-a declarat că nu se poate pronunţa în legătura cu plagiatul lui Cosmin Coman, dată fiind funcţia pe care o are, dar că, în general, se poate vorbi despre plagiat când nu se face trimitere la sursele originale şi când sunt preluate in corpore fragmente din alte lucrări.
„Teza de doctorat despre care vorbiţi a fost susţinută în anul în care a fost adoptată Legea privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. Astfel, pentru a întruni condiţiile unui plagiat, conform legii, trebuie să lipsească menţiunea că au fost preluate elemente din lucrarea unui alt autor sau din propria operă, inclusiv fără a face trimitere la sursele originale. În mediul academic se operează cu citarea corectă şi exactă, indicând cu ghilimele textul preluat şi pagina de la care a fost preluat din textul în original. Totuşi, citarea sa nu înseamnă preluarea in corpore. Plagiat este considerat şi faptul că se preia prin copiere un paragraf şi se fac doar schimbări minore, chiar şi când este indicată sursa la bibliografie. Practic, plagiatul este o formă de înşelare şi nu are ce căuta în mediul academic“, a menţionat Gavrilovici.
Coman nu a putut fi contactat, în ciuda eforturilor repetate. Timp de mai multe zile, a refuzat să răspundă la telefon și la SMS-uri.
Cosmin Coman a pus cap la cap zeci de pagini scrise de alții și i-a ieșit doctoratul
Unul dintre oamenii-cheie din Primărie
Timp de 11 ani, Cosmin Coman a fost unul dintre oamenii de încredere ai primarului Gheorghe Nichita, cei doi fiind apropiaţi de pe vrema când lucrau împreună la fostul RAJAC. Calitățile de expert în întocmirea și negocierea contractelor cu finanțare europeană nu i le-a pus nimeni la îndoială.
Coman a fost cel care a coordonat întocmirea multora dintre proiectele europene derulate de municipalitate, fiind şi responsabil de organizarea principalelor evenimente de amploare ale Primăriei, cum ar fi cele de Revelion şi Sf. Parascheva. De la acest ultim capitol i s-a tras şi demiterea din funcţie, primarul interimar Mihai Chirica acuzându-l că pentru ediţia din acest an a comis o greşeală nesemnând un contract cu englezul James Arthur, acontat în faţa opiniei publice pentru a cânta la ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului.
Pentru o scurtă perioadă, în 2009, Coman a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.