Quantcast
Channel: 7 EST - 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

AFACEREA HOLOGRAMA: demonstrația unei hoții la MLR, cu șmecherul Buzea și naivul Lungu (TEXT INTEGRAL)

$
0
0
AFACEREA HOLOGRAMA: demonstrația unei hoții la MLR, cu șmecherul Buzea și naivul Lungu (TEXT INTEGRAL)
Muzeul Literaturii Române din Iaşi a achiziţionat un sistem de retroproiecţie căruia i s-a spus pretenţios „hologramă tridimensională”. Prețul este supraevaluat de peste trei ori. Dovada, o achiziţie de la Bucureşti: cu preţul unei singure holograme de la Bojdeuca Ion Creangă, Aeroportul Otopeni a cumpărat trei holograme. Proprietarul firmei care a livrat sistemul deţine o altă societate  care furnizează constant echipamente şi servicii pentru FILIT. Producătorii video care au auzit preţul plătit s-au îngrozit: „Nu are cum să coste atât”.

 

Într-un colţ de la Bojdeuca „Ion Creangă”, după o masă banală cu câteva cărţi împrăştiate pe ea şi un scaun de duzină, se ascund 20.000 de euro (fără TVA) din banii culturii. Este o investiţie a Muzeului Literaturii Române, transformată într-un tun cu preţuri umflate de trei ori. Sistemul este denumit, nejustificat, „hologramă tridimensională”. În realitate, a fost cumpărat un banal sistem de retroproiecţie utilizat pe scară largă de ani de zile, peste tot în lume.

 

Descrierea sistemului

MLR a plătit o sumă exorbitantă firmei Indaco Group SRL pentru câteva aparate banale, disponibile pe piaţă.

Sistemul este compus din videoproiector Optoma W316ST, player bluray Samsung BD-J 5500, ups Legrand Niky 800 VA, boxe Logitech Z213 şi un ecran de retroproiecţie, produs de 3M, denumit Vikuiti. „Ştim despre acest sistem, deşi noi nu-l folosim, având echipament mult mai performant. Este un sistem obişnuit de retroproiecţie, adică imaginea este proiectată din spate, pe o folie cu un anumit grad de transparenţă, pentru a fi vizibilă din faţă. Acest sistem costă maxim 3.000 de euro. Ce folosim noi este un sistem evaluat la 25.000 de euro, mult mai complex. Imaginea este proiectată tot pe folie, dar are deschidere de cel puţin patru metri şi cea mai scumpă piesă este videoproiectorul. Preţul sistemului de care-mi spuneţi este exagerat”, au explicat reprezentanţii firmei AVCOMM Entertainment, care deţine site-ul Holograma3d.

 

Preţurile pieţei

Cât costă, de fapt, toate sistemele de retroproiecţie vândute Muzeului Literaturii de către Indaco Group? Magazinele online vând videoproiectorul cu preţuri cuprinse între 3.800 şi 4.800 de lei. Playerul bluray costă 350-450 de lei, ups-ul - 400-600 de lei şi sistemul de boxe cu 100-120 de lei. La acestea se adaugă câteva cabluri de câteva zeci de lei.

Proiecţia se realizeză pe folie de retroproiecţie 3M Vikuiti, vândută, pe piaţa mondială, cu 500-1.000 de dolari, în funcţie de mărime.

Sunt disponibile în două variante: de la 60 la 80 de inch (152-203 cm) diagonală, în format 4:3 şi de la 60 la 95 de inch (152-242 cm) diagonală în format 16:9. „Dintr-o asemenea folie pot fi fabricate două sau trei ecrane”, au explicat reprezentanţii Holograma3d. Suportul de sticlă în formă de om – bărbat sau femeie, în funcţie de comandă - pe care este aplicată folia vine la pachet. În total, cu aceste calcule, preţul componentelor este de la 6.650 de lei (cu preţurile minime) la 9.970 de lei. Atât costă tot sistemul cumpărat de MLR cu 90.000 de lei.

 

Preţ pe întregul sistem

La întrebarea cât a costat fiecare obiect separat, conducerea MLR a oferit un răspuns vag: „Având în vedere că Holograma, aşa cum reiese din denumire, este un sistem pe care MLR Iaşi l-a achiziţionat  ca atare, acesta a fost ofertat ca un întreg. Nu putem realiza o defalcare a valorilor pe componentele constitutive ale sistemului. MLR nu a cerut ca oferta de preţ să fie realizată pe componente, prin urmare nu ştim care au fost cheltuiele aferente fiecărui produs în parte, ci doar preţul final”. O lejeritate de înțeles, până la urmă, fiind vorba de bani publici, nu de banii cuiva aduși de-acasă.

La aceeaşi întrebare, proprietarul firmei Indaco Group, Ovidiu Mihalache a răspuns că preţurile sunt confidenţiale. „Societatea noastră este obligată să păstreze confidenţialitatea datelor personale şi cele de natură contractuale, atât cu furnizorii de prestări servicii, furnizorii de produse/ echipamente cât şi cu beneficiarii. Pot spune că doar folia pe care se face proiecţia a costat 2.800 de euro”, spune Ovidiu Mihalache.

Dar chiar și cu aceste prețuri, toată investiția n-ar costa mai mult de 5.000 de euro.

 

Marcel Buzea (stanga) e șef de Achiziții. Dan Lungu, directorul MLR, e mai naiv

Justificarea: costuri mari de producţie

Ovidiu Mihalache susţine că au existat costuri foarte mari pentru producerea celor trei filme a câte 3 minute în care actorul Teo Corban joacă rolul lui Ion Creangă. „Au existat patru etape: documentarea şi realizarea vestimentaţiei, probele de machiaj, filmarea propriu-zisă şi editarea şi prelucrarea video”,  ne-a spus Ovidiu Mihalache. Proprietarul Indaco Group susţine că, numai la stabilizarea imaginii, s-a lucrat mai bine de o lună şi jumătate şi un proces dificil a fost decolorarea părului şi sprâncenelor personajului, precum şi colorarea ochilor în albastru, care s-ar fi făcut cadru cu cadru.

Un proprietar de studio video din Iași spune că aceste costuri sunt exagerate: „Este un proces laborios colorarea unui personaj, dar nicidecum atât de mare consumator de timp sau atât de scump cum vor să pară. Logică era refacerea filmării și nu editarea acesteia”.

Un alt deţinător de casă de producţie a precizat pentru 7EST că cel mai scump film pe care l-a produs l-a costat pe clientul său 10.000 de euro şi a presupus șase luni de muncă: zeci de deplasări cu mai mulţi oameni, transportul echipamentului, cu scenariu, regizor şi editare ulterioară de nivel înalt.

În cazul „Creangă”, vorbim de 9 minute de filmare într-un studio, iar atribuirea contractului s-a făcut pe 8 iulie, iar sistemul a fost predat la mijlocul lui septembrie.

 

Ascuns de „monstrul” SEAP

Achiziția n-a fost anunțată pe SEAP, ci doar pe site-ul MLR și pe cel al Consiliului Județean. Ciudat, pentru că Muzeul Literaturii urcă pe SEAP mărunțișuri de câțiva lei, or aici era vorba de 90.000 de lei (fără TVA).

Conducerea MLR a jusitificat prin faptul că platforma SEAP nu oferă opţiuni pentru un astfel de sistem. „În catalogul SEAP se regăsesc produse, servicii şi lucrări ofertate şi utilizate în mod curent. Holograma era un sistem de componente care nu era disponibil pe SEAP, spre deosebire de pensulele de văruit”, se menţionează în comunicatul MLR Iaşi.

 

„Holograma” cu Creangă e de fapt o retroproiecție 2D

Contraexemple: mult mai ieftin în alte părți

Verificările 7EST au ajuns mai departe: Aeroportul Otopeni are trei sisteme cu manechin virtual, identice cu cel achiziționat de MLR Iași. Filmele durează mai mult de 9 minute și sistemele sunt interactive: manechinele răspund la întrebările clienților, care apasă niște taste. Prețul plătit de Aeroport pentru fiecare sistem: 8.000 de euro (fără TVA).

Am mers și mai departe: am găsit un sistem identic implementat în Marea Britanie de firma Holomedia. Diferența față de Iași este că firma engleză prezintă pe site toate cheltuielile defalcate. Astfel, partea de hardware costă 3.675 de lire (proiector cu tehnologie LED, manechin acrylic cu folie pentru retroproiecție, stand proiector, suport manechin și boxe). La acestea se adaugă filmul: 800 de lire bătute pe muchie. Prețul include scenariu, regie, filmare și post-producție. În lei, totul costă 29.000 de lei. La Muzeul Literaturii e un pic mai scump: 90.000 de lei.

 

Relație cu bătaie lungă: furnizori la FILIT

Cheia afacerii stă în firma care a câștigat contractul prin achiziție directă, fără anunț pe SEAP. Indaco Group este în realitate o firmă de reparații auto, în firmă fiind asociați Ovidiu Mihalache și Emilian Prodan, fiul patronului de la compania de transport Prodan Impex.

La adresa firmei Indaco, un apartament din Nicolina, figurează încă o societate: Evolve Media, deținută de Mihalache. Evolve e partener vechi al celor de la MLR: pentru FILIT 2014 au furnizat echipamente, dar, atenție!, și servicii PR în valoare totală de 215.898 de lei. Totul, fără licitație, serviciile fiind împărțite în pachete.

 

Citește și La Muzeul Literaturii se lucrează în familie. Adjuncta lui Dan Lungu și-a angajat soțul la MLR

 

De toate aceste afaceri s-a ocupat Marcel Buzea, șeful de Achiziții de la MLR, soțul șefei Muzeelor, cea care făcea campanie pentru Iohannis în 2014, sub sloganul: „România lucrului bine făcut”. Marcel Buzea s-a ascuns de 7EST o săptămână întreagă.

 

 

Retroproiecția de la Otopeni a costat doar 8.000 de euro, nu 20.000 de euro

Nici măcar n-au cumpărat hologramă. Au încălcat caietul de sarcini

În caietul de sarcini întocmit de MLR se specifică achiziţionarea unei „holograme (sistem interactiv tridimensional de prezentare a unei personalităţi literare)”. Trebuie subliniat „tridimensional”, pentru că ceea ce s-a cumpărat e un lucru total diferit. „Holograma tridimensională are înălţime, lăţime şi adâncime, exact ca un corp uman. Proiecţia se face cu ajutorul unor sisteme speciale. În cazul de faţă este o doar o imagine bidimensională proiectată din spate”, ne-a explicat proprietarul unui studio de film.

Poliţia Locală Bucureşti a achiziţionat un astfel de sistem, cu 75.000 de euro, dar specifică faptul că are “adâncime de 100-120 cm”. Dar și-acolo ar fi bună o verificare 7EST.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 326

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48